Het onstaan van Hago

Het begin

Ton Goedmakers startte tijdens de Tweede Wereldoorlog Hago, het glazenwassersbedrijf dat hij vernoemde naar zijn vader Harrie. Ton Goedmakers, die Hago van een bedrijf met een handkar en een paar ladders liet uitgroeien tot een schoonmaakgigant met internationale allure. Een bedrijf dat voortkwam uit visie en durf. Uit ondernemerschap en goed willen doen. Een aantal anekdotes uit het prille begin. Hago’s geschiedenis.

Ondernemen zat in Ton Goedmakers zijn bloed. Al zo jong, dat zijn moeder met hem mee moest om hem in te schrijven als zelfstandig ondernemer en bedrijfsleider van Hago. Maar startte Ton zijn glazenwassersbedrijf nu op 7 december 1943? Of toch op 6 december? In die tijd kwam het duidelijk niet op een dag. Wat inmiddels wel helemaal helder is, is dat de beslissing om toen naar de Kamer van Koophandel te gaan, een helemaal juiste was.

1

In 1943 was Hago een feit. Maar wat dan? Van alleen een inschrijving bij de kamer van Koophandel kun je natuurlijk niet eten. Daarom stapte Ton Goedmakers naar de huismeester van Ons Thuis, het eerste gezellenhuis in Limburg voor ongehuwde mijnwerkers. Ton mocht een offerte maken voor het wassen van de glazen op de eerste en tweede etage van het pand. Na zorgvuldig rekenwerk kwam hij tot de totaalsom van 28 gulden per beurt. Ons Thuis werd waar het allemaal begon en 28 gulden het eerste kapitaal. Mooi toch?

2

Moeder Overste van de Sint Elisabeth-kliniek in Heerlen had de resultaten van Hago’s werk gezien bij het Gezellenhuis. Ze benaderde Ton en vroeg hem of hij de kapel van de kliniek eens een grondige beurt wilde geven. Pasen stond voor de deur. Vanzelfsprekend wilde Ton dat! Hij gaf aan dat hij ook de vloeren weer zou laten glimmen. Zijn mannen gingen aan de slag en leverden geen half werk. Het bleek een gezegende greep. De woorden van Ton Goedmakers: “In de kapel hebben we zelfs Onze Lieve Heer aan het kruis gekuist. Daar rustte blijkbaar een zegen op, want daarna rolde de ene opdracht na de andere binnen.”

3

Ton Goedmakers werkte vanaf de oprichting van Hago al voor grote opdrachtgevers. Zijn keuze was uit nood geboren. Heerlen had al een glazenwassersbedrijf voor kleinere ondernemers en particulieren. Ton wilde de concurrentie niet aangaan en richtte zich op grotere bedrijven (de Limburgse Tram Maatschappij bijvoorbeeld) en keek naar besparingskansen voor zijn opdrachtgevers. Zo werkte hij al vanaf 1943 aan het Hago zoals dat nu bestaat: een echte partner voor grote ondernemingen.

4

Ooit, in de tijd dat SAP nog net zo’n toekomstbeeld was als wonen op Mars dat nu is, gebruikte Ton Goedmakers gewoon een grootboek voor zijn administratie. Eentje van papier dus. Om nog maar eens te benadrukken dat Hago niet altijd zo groot was als we nu zijn. “It all started with a mouse.” De gevleugelde woorden van Walt Disney over zijn enorme imperium. Hago begon met een handkar. En dus dit boek.

5

Ook in 1943 was de strijd tussen glazenwassers al hevig. Een Heerlense concurrent verzekerde Ton dat zijn kar niet lang meer op de weg te zien zou zijn omdat hij geen plaatje had van ‘De Vakgroep’. “Ik had geen idee wat een vakgroep was en waar die groep zat. Uiteindelijk las ik dat ik naar Amsterdam moest, naar het kantoor van de Vakgroep van Kappers op de Keizersgracht. Daar viel schoonmaak toen ook onder.” Na een goed gesprek ging Ton naar huis met twee plaatjes voor zijn handkar. Hij was lid. Van de kappersbond.

Bondskapper Emaillebord

Hago bestaat al bijna 80 jaar. In die tijd hebben we niet stilgezeten. Hago en Vebego staan voor ontwikkelen. Voor waarde toevoegen en impact hebben. Dat deden we vroeger soms anders dan nu. Neem het feit dat je vroeger niet naar Hamelen hoefde te bellen om jezelf te laten ontdoen van ratten, muizen en ander ongedierte. Je belde Hago (of stuurde een telexbericht) en we kwamen je probleem weghalen. Zonder een enkel schot hagel te hoeven lossen. Dát deden we toen ook al: gericht oplossingen vinden.

7
Nieuws

Benieuwd naar actueel nieuws over Hago?

Poc Facto Mark Keur
impact

Partner of Choice 2022 - "Wij zijn een impactbedrijf"

Wij zijn een impactbedrijf. Het is niet de omzet die ons drijft, dat is het werk en de impact die wij als Hago daarmee maken.
Partner of Choice 2022 - "Wij zijn een impactbedrijf"
Balanz B Corp Hoofdcertificaat

Balanz Facilitair verwerft B Corp-certificaat

Naast Tony's Chocolonely, Auping en Triodos Bank mag nu ook Balanz Facilitair zich officieel Benefit Corporation, beter bekend als B Corp, noemen. B Corps werken, naast het behalen van winst, aan een meer inclusieve en duurzame economie. Of, zoals B Corp het zegt: “using business as a force for good”.
Balanz Facilitair verwerft B Corp-certificaat
Mark Keur Hago 1700X930 W1460 H770 1 1280X

Algemeen directeur Mark Keur bij Service Management over het pad naar de toekomst.

Visie Hago: " We blijven continu monitoren wat er om ons heen gebeurt". Uit de cijfers van het marktonderzoek valt op te maken dat de schoonmaakbranche de weg omhoog uit het corona-dal heeft ingezet.
Algemeen directeur Mark Keur bij Service Management over het pad naar de toekomst.