1-9-2020

World Cleanup Day 2020

Hago sponsort een schonere planeet met geld én inspanning.

Zaterdag 19 september is de derde Nederlandse editie van World Cleanup Day. De opruimdag, georganiseerd door Plastic Soup Foundation in samenwerking met NederlandSchoon, zorgt niet alleen voor minder zwerfafval in het milieu, maar ook voor meer bewustzijn over verpakkingsmateriaal. Ook dit jaar verbindt Hago zich aan de actie. Met financiële ondersteuning én uiteraard met deelname aan het nog schoner maken van Nederland.

World Cleanup Day is een initiatief dat stamt uit Estland. Al in 2008 startten mensen daar opruimacties onder de naam Let’s Do It. Vanuit Estland waaierde het idee uit over meerdere landen, waaronder Nederland. In 2018 vond de eerste World Cleanup Day in Nederland plaats. Projectleider Robert Möhring van Plastic Soup Foundation, de organisator van World Cleanup Day in Nederland.: “We hebben toen zo’n 2000 tot 3000 deelnemers genoteerd. Super mooi natuurlijk en we hebben heel wat opgehaald. Het sterkte ons ook in de gedachte dat mensen dit blijkbaar belangrijk vonden. Het jaar erop, vorig jaar dus, groeide de dag door naar 16.000 deelnemers verdeeld over ruim 1.500 opruimacties. Een nog groter succes!”

 

Hago: partner en sponsor

Hago was vorig jaar partner van World Cleanup Day en sponsort de dag dit jaar. Het initiatief past ook perfect bij onze missie om Nederland schoon te houden. Hago en Vebego maken impact op de samenleving en dit is een van de vele momenten waarop we die ambitie vormgeven. We zorgen niet alleen voor financiële ondersteuning, maar sporen eigen medewerkers ook aan om zich aan te sluiten bij opruimacties of om ze zelf te starten. Zo helpen we de dag een succes te maken. Robert Möhring: “Sponsoren en deelnemers zijn beide heel erg belangrijk voor het succes. De deelnemers ruimen op en verzamelen gegevens en met het geld van sponsoren kunnen we verder onderzoek betalen naar de effecten van zwerfvuil en met name plastic.”

 

Succes zit in registratie

Het succes van World Cleanup Day bestaat uit meer dan alleen zoveel mogelijk zwerfvuil de natuur halen. Plastic Soup Foundation gebruikt de dag ook heel nadrukkelijk om effect te hebben op de langere termijn. “We kijken natuurlijk naar het grotere plaatje. Daarom vroegen we mensen ook om te registreren wat ze hebben opgeruimd. Zo weten welke soorten verpakkingen en van welke materialen het meest voorkomen in de natuur. Maar ook van welke merken. Zo kunnen we dus ook gericht werken aan oplossingen voor het probleem van plastic in ons milieu. En het levert wat op hoor. Zo komt er in 2021 ook statiegeld op kleine PET-flessen en zijn we positief gestemd dat dat later ook gebeurt met blikjes. Als je je bedenkt dat Red Bull de grootste vervuiler van vorig jaar was, dan kun je je inbeelden hoeveel dat de last verlicht.”

 

Belang van afvalvrij land

Plastic vervuilt en breekt niet af. Het brokkelt wel af tot microdeeltjes, maar vergaat niet. Plastic Soup Foundation doet ook onderzoek naar de gevolgen van ‘microplastics’ op onze gezondheid. Wat zijn de gezondheidsgevolgen op lange termijn? “Het zijn natuurlijk serieuze issues. Als het gaat om de gezondheid van mensen, dan is het belang van een wereld zonder rondslingerend plastic snel geschetst.” Hago ziet het belang van een Nederland zonder zwerfvuil en onnodig afval ook al langer. Daarom werken we bijvoorbeeld samen met Returnity, voor circulariteit van grondstoffen (recycling) en bedenken we nudging projecten in bijvoorbeeld onderwijsomgevingen.

 

Doe mee!

Ook jij kunt helpen om van de derde editie van World Cleanup Day een nog groter succes te maken dan de eerste twee edities. Hier kun je je eigen actie starten, in je eigen woonplaats of op een andere plek. Zo help je het verschil maken en kun je duurzaam het verschil maken, precies zoals Hago dat ook wil doen in Nederland. Het spreekt voor zich dat we je op de hoogte houden van onze acties op de dag zelf. Ook vertellen we je na 19 september graag meer over de resultaten van WCD 2020.

Deel dit artikel: