15-12-2017

Voorraadkast wint Hago Rail Services Innovatie Award 2017

Vanja kwam met het idee om de open ruimte onder de instapvoorzieningen te gebruiken voor een voorraadkast om vuilniszakken, toiletrollen en schoonmaakmiddelen in op te bergen. “Dit scheelt veel sjouwen en zorgt ervoor dat we minder heen en weer hoeven te lopen naar het magazijn”, vertelt zijn Alkmaarse collega Daoudi die Vanja – die helaas niet aanwezig kon zijn – waarnam.

MIP
De organisatie van de verkiezing was in handen van het Medewerkers Innovatie Platform (MIP) van Hago Rail Services. Het platform is een ideeënbus waar schoonmakers en voorwerkers hun beste ideeën kunnen indienen die het werk van de treinschoonmakers makkelijker en leuker maken.

Flushbrush
Uit de inzendingen had het MIP een voorselectie gemaakt. Naast de voorraadkast van Vanja, konden de aanwezige voorwerkers ook stemmen op de Flushbrush of de taakkaartjes. De Flusbrush, een uitvinding van periodiek treinreiniger Martin van de Peppel, is een soort harde wc-borstel op een steel die treinschoonmakers helpt de lastige randjes en richeltjes in de trein schoon te maken.

Taakkaartjes
De taakkaartjes, een uitvinding van teamleider Nawzad Mohammed, is een handig hulpmiddel voor voorwerkers om de taken per dienst te verdelen. Schoonmaakcollega’s krijgen voor aanvang van hun werkzaamheden allemaal een kaartje aan hun vest geklikt, zodat ze weten welke uitvoerende én controlerende schoonmaaktaak ze moeten uitvoeren in de trein. Hiermee wordt  het eindresultaat een gedeelde verantwoordelijkheid.

Naast de wisseltrofee, overhandigde operationeel directeur Evert Aarts een cheque die Vanja recht geeft op een etentje met heel zijn team.

Deel dit artikel: