30-3-2020

Van feest in Ziggo Dome naar steun in het AMC: een bijzondere switch

In maart 2020 sloot ook Ziggo Dome zijn deuren vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit had niet alleen gevolgen voor artiesten en bezoekers; ook medewerkers stonden voor een voldongen feit. Zo ook onze facility host Yanneth, die vóór de uitbraak dagelijks hard werkte aan de stralende uitstraling van Ziggo Dome. Op 14 maart draaide ze tijdens de afbouw van Holland Zingt Hazes voorlopig haar laatste dienst.

Over de voortzetting van haar werkzaamheden op een andere locatie, twijfelde Yanneth geen moment. “Vakantie nemen, nu? No way!” Twee dagen later kreeg ze bericht: morgen om 10:00 bij het Amsterdam Medisch Centrum.

Superheld in sneltreinvaart

Vanaf dat moment ging alles, aangepast op het virus, in een razend tempo. Een nieuw contract, een toegangspasje en de juiste kleding. Yanneth werd ontvangen door een collega van Hago Zorg, die haar tijdens haar eerste werkdag alles leerde wat ze moest weten. Wennen was het zeker. Yanneth draait nu nachtdiensten op de eerste hulp, elke nacht met een andere collega. Die afwisseling vindt ze leuk. “Geen nacht is hetzelfde, het is niet te beschrijven. Je moet goed weten wat je missie is, als schoonmaakmedewerker in een ziekenhuis tijdens een pandemie. Het draait om hygiëne, maar ook om snelheid en efficiënt werken. Hier ben ik altijd mee bezig, en dit geef ik ook door aan collega’s die voor het eerst aan de slag gaan.”

Angst overwinnen

Het besluit om in een ziekenhuis aan de slag te gaan is niet voor iedereen even makkelijk. Yanneth ziet om zich heen dat collega’s vaak bang zijn voor het besmettingsrisico. Haar boodschap: “Het risico op besmetting is op dit moment overal. Het gaat er niet om waar je werkt, maar om hoe je je werk doet. Hygiëne en veiligheid, dat is belangrijk. Maatregelen naleven en voorzichtig zijn.”

Op de vraag of ze wel eens bang is, antwoordt ze vastberaden: “Ik ben niet bang om hier te werken. Ik heb mijn collega’s heel goed geobserveerd en alle tips ter harte genomen. In deze tijden leer je heel veel van elkaar.” Wel is het werk emotioneel zwaar. “Vorige week zag ik een moeder met haar baby van een jaar. Beide met een mondkapje, omdat ze coronasymptomen vertoonden. Dat zijn natuurlijk maatregelen die zorgen ook ik veilig blijf in het ziekenhuis, maar ik had het er wel even zwaar mee.”

Samen tegen corona

Gelukkig is er ook veel steun. Gisteravond werd Yanneth gebeld met de vraag of ze zich op de eerste hulp wilde melden. Verrassing: de spoedartsen nodigden haar uit om samen te gaan eten. Ondanks de goede ondersteuning die Yanneth krijgt, blijft het een onzekere situatie. Haar drijfveer is ontwikkeling. “Je hebt niet altijd de kansen en mogelijkheden om een opleiding te volgen. Maar door dit werk te doen, leer ik ontzettend veel. Die kans greep ik meteen.” Wel vindt ze het jammer dat ze niet meer op de hoogte is van wat er speelt bij Ziggo Dome. Ze hoopt dat ze na haar ‘missie’ in het AMC weer terug kan naar haar vertrouwde werkplek.

Nederland heeft Yanneth veel gegeven. Daarom doet ze er alles aan om nu te helpen. Zodat we, zodra de situatie onder controle is, weer samen op straat kunnen. Naar het café, lachen en samen dansen… óók weer bij Ziggo Dome!

Deel dit artikel: