UvA en Hago vieren Week van de schoonmaker 2019

“Een gerespecteerde schoonmaker is een gelukkige schoonmaker.”

Schoonmakers verdienen herkenning en erkenning voor het belangrijke werk dat ze doen. Daar zijn we het allemaal over eens. Om dat gevoel om te zetten in iets tastbaars, viert UvA samen met Hago van 7 tot en met 10 oktober de eerste editie van de Week van de schoonmaker. De hele week zetten UvA en Hago schoonmakers in het zonnetje, met een Integratielunch op donderdagmiddag als grote apotheose.

“Een gerespecteerde schoonmaker is een gelukkige schoonmaker.” Contractmanager Robin Vermeulen van UvA weet ook dat werkgeluk bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid. Het tekent direct het belang van deze week voor UvA en Hago. Hago is al sinds 2015 in goed gesprek met schoonmaakmedewerkers, om te zorgen dat ze gelukkiger zijn in hun werk. Met de hulp van UvA heeft dit al tot fraaie resultaten gezorgd. Schoonmakers weten beter wat ze moeten doen en waarom en stralen inmiddels ook uit dat ze trots zijn op hun werk.

De Week van de schoonmaker draagt verder bij aan de inspanningen van UvA en Hago richting de schoonmakers. Met taart, bijvoorbeeld, zoals afgelopen dinsdag. Schoonmaakmedewerkster Gerda kon het symbool waarderen: “De taart was een mooie geste van Hago. Een teken van waardering voor ons harde werken. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar ik stelde het erg op prijs.”

“In de vorige aanbesteding hebben we voor Hago gekozen omdat dat het mensenbedrijf is dat ons vooruit kon helpen en dat stond voor de dingen die wij ook belangrijk vinden.” Wil van Zijl-Barbe van UvA wist dat de juiste schoonmaakpartner een bijdrage zou leveren aan de mensencomponent die uiteraard van groot belang is voor de universiteit. Na een aarzelend begin, met zelfs bezoeken van FNV, voelden schoonmakers zich steeds meer gehoord en gerespecteerd. Het gevolg: de kwaliteit van schoon verbeterde steeds en schoonmakers hadden zichtbaar meer plezier in hun werk. Vandaag is er de Integratielunch voor alle schoonmakers van UvA én Hogeschool van Amsterdam, als een tastbaar dankjewel voor alle inspanningen.

De Week van de schoonmaker is een initiatief van Facility Services, een ondersteunende dienst van UvA en HvA. Hago geeft samen met Fortron, CSU en Victoria vorm aan de week. Dit jaar is de eerste editie en het begin van een traditie. Voor Hago is de week een mooi tastbaar voorbeeld van hoe schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers het hele jaar met schoonmakers moeten omgaan.

Deel dit artikel: