6-4-2020

Sociale flexibiliteit en zorg voor elkaar

Al bijna 10 jaar lang is Kissi, Hago’s Schoonmaker van het Jaar 2019, een bekend gezicht bij Rotterdam Ahoy, waar hij zich met veel plezier inzet voor een gastvrije schoonmaakbeleving. Het coronavirus, met de tijdelijke sluiting van Ahoy als gevolg, is dan ook een bizarre gewaarwording.

Op dit moment verzorgt Kissi daarom veertig uur per week het vloeronderhoud in het Erasmus MC. “Ik werk er nu de vierde week. Natuurlijk vond ik het in het begin wel beangstigend en moeilijk om de overstap te maken. Maar tegelijkertijd voelt dit als mijn plicht. Wat ik kan doen om bij te dragen in deze situatie, zal ik altijd doen.”

Het zorgsysteem in Nederland: uitdaging en fascinatie

Kissi vindt de overstap naar het Erasmus MC spannend, maar ook heel leuk. Omdat hij verantwoordelijk is voor het vloeronderhoud, waarin hij ervaring heeft, kon hij direct aan de slag. Natuurlijk is het niet vergelijkbaar met zijn werkdagen bij Ahoy. “De zorgwereld is heel anders. Je bent extra voorzichtig en draagt een grote verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is het ook leuk, want je leert veel verschillende collega’s kennen, bijvoorbeeld van Hago Zorg.”

Elke werkdag is anders. “Doorgaans dragen wij onze standaard werkkleding. Maar we moeten ook wel eens schoonmaken in de operatiekamers, of andere delen van het ziekenhuis waar we besmettingsrisico lopen. Daar passen we onze kleding en materialen op aan. Het werk hier vraagt om een andere mindset, maar ik houd wel van een uitdaging. Dat ik hier zoveel toegevoegde waarde lever, maakt het extra mooi.”

Naast de uitdaging en nieuwe ervaringen, heeft Kissi het ook wel eens moeilijk. Hij heeft namelijk een hechte band met zijn team bij Ahoy. “Het is mijn familie, ik mis ze. Ik ben blij met mijn rol bij het Erasmus MC, maar het tijdelijke afscheid van zijn vertrouwde team doet ook pijn. Gelukkig heb ik iedere dag contact met mijn collega’s. Ook de leiding belt me dagelijks om te checken hoe het met me gaat. Heel fijn.”

Gelukkig staat Kissi er niet alleen voor in het Erasmus MC. Hij werkt dagelijks samen met een vertrouwde Ahoy-collega. “Hij houdt de spirit erin, we zijn echt vrienden. Veertig uur per week in het schoonmaakvak is zwaar, dus we zorgen dat we vitaal zijn en blijven. Zowel fysiek als mentaal. Samen blijven lachen is belangrijk; gelukkig doen we dat genoeg.”

Dat Kissi op dit moment zo hard werkt aan een gezond Nederland, vindt hij niet meer dan normaal. “We ontvangen veel complimenten, maar dat hoeft helemaal niet. Het is mijn werk. Niet alleen dat, het is ook mijn plicht als burger. We hebben elkaar nu nodig. Iedereen moet de situatie accepteren en verantwoordelijkheid nemen. Ik haal er veel voldoening uit om er nu voor mensen te kunnen zijn.”

Onze rol in de crisis

Kissi maakt zich niet alleen zorgen om de huidige situatie in Nederland, maar ook om de situatie in zijn geboorteland Gambia. Hier wonen familieleden. “Ik ben onder de indruk van de faciliteiten die wij in Nederland hebben. In de operatiekamers zie ik robots en andere intelligente tools, waarmee we de allerbeste zorg kunnen leveren. In Gambia ligt dit heel anders. Daar zijn tot nu toe drie besmettingen. Als het virus zich daar verspreid, maak ik me grote zorgen.”

Schoonmaakheld Kissi wil tot slot benadrukken hoe groots ons kleine Nederland is. “In mijn beleving kan geen enkel land op tegen de mooie, multiculturele samenleving van Nederland. We lopen voorop en hebben het zó goed op de rit. Dit virus is geen one man challenge, maar een kwestie van sociale flexibiliteit. Het is het moment van liefde geven. Zo komen we hier samen weer uit.”

Deel dit artikel: