9-8-2017

Schoonmaker in het licht

17.30 uur, ergens in Nederland. Een man, een vrouw en hun twee kinderen staan rond de gedekte keukentafel. Drie borden macaroni staan te dampen op tafel. De kinderen nemen snel plaats op hun eigen stoel.

“Hoe moet dat nu, Frans?”

“Ik heb geen flauw idee, Els. Dit had ik even niet voorzien.”

Samen staan ze te kijken naar die ene lege stoel en het nog overgebleven bord macaroni. Vervolgens richten ze ieder een vertwijfelde blik op elkaar. Met volle overgave stort Els zich op de stoel aan tafel en in één vloeiende beweging trekt ze het bord naar zich toe en beschermt ze het met haar beide handen. Frans staat erbij alsof hij zojuist als enige nog niet voor een team is gekozen voor een partijtje straatvoetbal.

“Hoe moet dat nu, Els?”

“Misschien moeten we een extra stoel kopen, Frans. En een vierde bord. Ik werk voortaan overdag in plaats van ’s avonds. Dan kan dit natuurlijk vaker gebeuren.”

Zie je het voor je? Hago wel. Sterker nog, mijn werkgever vindt het voor een keer geen enkel probleem als een gezin niet alle monden kan voeden. Tenminste, als daar dagschoonmaak tegenover staat. Hago en ook Hago Next zijn al jarenlang fervent voorstanders van schoonmaak tijdens werktijd van andere mensen. Nog steeds vinden veel werkgevers dat schoonmakers maar voor of na kantoortijd moeten komen. Daar zijn Hago en Hago Next het dus niet mee eens. Om verschillende redenen:

Schoonmakers zijn net mensen. Ze verdienen een plek in het licht, een naam en een gezicht. Mensen verdienen betekenisvol werk omdat dat een bijdrage levert aan hun welzijn. Als schoonmakers net mensen zijn, geldt dat dus ook voor hen.
Schoonmakers hebben vaak ook een gezin. Net zoals jij en ik. Als je voor of na kantoortijd moet werken, dan mis je iedere dag een belangrijk deel van je gezinsleven: het ontbijt of het diner. Het moment dat je samen dingen bespreekt of gewoon even tijd kunt maken voor elkaar. Ook hier weer…welzijn. Je zou het iedereen gunnen, toch?

Genoeg over die schoonmakers. We moeten ze ook niet teveel vertroetelen. Schoonmaken is een vak en bij ieder vak horen offers. Zoals jij en ik ook dingen moeten laten om ons beroep uit te kunnen oefenen. Maar denk eens aan het bedrijf waar je werkt. Ook daar heeft dagschoonmaak een aantal erg praktische voordelen:

Als schoonmakers op dezelfde momenten werken als de andere pandgebruikers, dan hoeven licht en verwarming niet overbodig lang aan te staan. Schoonmakers zijn in de regel niet de vreselijke mensen die ze lijken. Sommigen kunnen zelfs praten en een enkeling af en toe lachen. Wat helpt, is dat je met ze kunt communiceren. Zo kun je eventuele schoonmaakwensen die je hebt, direct doorgeven. Zo voorkom je dat iets waar jij je aan ergert, onverhoopt blijft liggen. De schoonmaker kan je vertellen wanneer hij of zij het oppakt. Zo zijn jullie allebei blij: jij omdat je weet dat je niet meer druk hoeft te maken over een randvoorwaarde die niet positief is en de schoonmaker omdat jij hem of haar helpt een vakman (of vrouw) te zijn.

De beleving van schoon (die vinden vooral facility managers mooi) stijgt bewezen met 11% als je mensen ook daadwerkelijk ziet schoonmaken. Zien is geloven. Als je iemand met een microvezeldoekje een toilet uit ziet lopen, dan ga je er vanuit dat dat toilet schoon is. Heel eenvoudig. Door elkaar te zien, leer je elkaar tot op bepaalde hoogte kennen. Door elkaar een beetje te leren kennen, ga je rekening met elkaar houden. Zo zorgt dat schoonmaker dat jij je werk kunt doen (door bijvoorbeeld ergens anders schoon te maken als jij bezig bent en later terug te komen als jij klaar bent) en jij zorgt dat je een beetje rekening houdt met de schoonmaker door je werkplek netjes achter te laten. Dan weet je dat de schoonmaker andere dingen kan doen en dus meer werk kan verzetten in een uur.

Efficiency dus. Dagschoonmaak maakt niet alleen jou en de schoonmaker blij, maar ook je werkgever, omdat dagschoonmaak hem uiteindelijk ook geld scheelt. Zo snijdt het mes niet aan twee, maar aan drie kanten. Het enige probleem dat dagschoonmaak oplevert, is dat het mes dat aan drie kanten snijdt, nog niet is uitgevonden. Dat zien we dan maar als een uitdaging.

Door: Miel Blok, Tender Specialist bij Hago 

Deel dit artikel: