30-7-2019

Praktisch, low-tech en duurzaam water besparen, kan dat?

Wij zijn de schoonmakers van Nederland. We zorgen dat je de perfecte werkplek hebt, de omgeving hebt waar je je diploma kunt halen, waar je een geweldige avond uit beleeft of juist de locatie waar je veilig kun produceren. Schoon is van iedereen. Hago vindt oplossingen die bijdragen aan een positieve impact op mens en milieu. Ook als het gaat om het kleinste kamertje.

We zijn altijd druk bezig met nieuwste oplossingen. Nano Coating, bijvoorbeeld, maar ook data gedreven schoonmaak  en robotica. Jaren geleden voerden we het concept kijken-denken-doen al in, met als doel om alleen schoon te maken wat vies is. Dat idee blijven we natuurlijk verdiepen, om steeds betere resultaten te boeken. Het is bijvoorbeeld lastig om op een toilet in te schatten of het nog hygiënisch is, omdat de vervuiling soms onzichtbaar is. Tijdens toiletrondes maken we dan ook nog steeds, niet optimaal efficiënt, alle toiletten schoon. Dat kost niet alleen meer werk, maar ook al gauw 12 liter water per toilet. Zonde natuurlijk. We gingen dan ook terug naar de tekentafel. Om iets te bedenken waarmee we praktisch en low tech kunnen aantonen of een toilet is gebruikt of niet. We besloten juist Hago's EcoZuil in te zetten voor onze oplossing: de Toiletverklikker.

Alles begint met begrip voor wat schoonmaken inhoudt. Zo houden we ook rekening met het (aangeleerde) gedrag van schoonmaakmedewerkers en passen we onze oplossing daarop aan in plaats van dat schoonmakers weer iets nieuws moeten leren. Samen met A/BZ bespraken we een aantal ideeën en kwamen we op de Toiletverklikker uit de video: de schoonmaker ziet in een oogopslag of een toilet is gebruikt of niet.

Praktisch: schoonmaakmedewerkers laten toiletdeuren altijd open tijdens toiletrondes. Zo kan de ruimte luchten. Daar houdt de Toiletverklikker rekening mee. Hij klikt pas als de deur ver genoeg opengaat dat ‘ver’ genoeg betekent nog steeds dat de toiletbezoeker niet naar binnen kan zonder dat de verklikker valt. Zo ziet de schoonmaker welk toilet is gebruikt en weet hij wat hij wel en niet moet schoonmaken. Zo besparen we 12 liter water per toilet. Om efficiëntie te behalen met de Toiletverklikker, moet per dag gemiddeld 15 – 20% van de toiletten ongebruikt blijven. Je kunt de Toiletverklikker ook gebruiken om te ontdekken of de specifieke toilet of toiletgroep wel of niet wordt gebruikt.

Steeds opnieuw kijken naar ons werk en daar praktische oplossingen uithalen, leert ons veel. Die kennis nemen we mee naar andere opdrachtgevers, voor nieuwe specifieke oplossingen.

Wil jij ook opnieuw kijken? Wil je leren van elkaar, met praktische innovaties? Eens sparren over ideeën in de schoonmaakwereld met een kopje koffie? Neem dan contact op met Yannick de Roos.

Deel dit artikel: