1-10-2019

Op twee plaatsen een thuis

Iedereen op kantoor in Eindhoven loopt met haar weg: Cristiana. Ze is het altijd lachende schoolvoorbeeld van schoonmaak van Hago Next. Behulpzaam, vriendelijk en open. Deskundig en proactief. Ze maakt schoon, maar heeft nog tal van andere taken die Flight Forum 840 tot een fijne werkplek maken. Cristiana op haar beurt vindt het contact dat ze heeft met mensen belangrijk, zoals ze de mensen in haar buurt ook een erg voorname plek geeft. Ze voelt zich graag thuis. Bij haar gezin, maar ook bij haar familie in het Braziliaanse Fortaleza.

Cristiana kwam in 2006 naar Nederland. Voor de liefde. “Ik heb mijn man ontmoet tijdens zijn vakantie in Brazilië. Daarna hebben we contact gehouden en op een gegeven moment hebben we samen besloten dat ik naar Nederland zou gaan. Het voelde hier direct helemaal goed. Ook met de familie van mijn man.” Ze wist al direct dat ze graag wilde gaan werken. Haar eigen geld verdienen en gewoon zelf iets leuks te doen hebben. Cristiana werkte in Brazilië in de confectie-industrie. Ze maakte lingerie met een naaimachine. In Nederland begon ze aan een nieuwe carrière.

 

Aan de slag

“Op 26 september was ik 12,5 jaar in dienst bij Hago. Het is mijn eerste baan in Nederland en ik ben nog steeds erg blij met Hago als werkgever. Ik weet nog goed hoe ik begon. Een vriendin vertelde me over haar werk en ik wilde ook heel graag iets gaan doen. Dat het ging om schoonmaak, maakte me niet eens zoveel uit. Ik wilde graag mensen ontmoeten, iets doen en mijn eigen geld verdienen. Dat ik maar een klein beetje Nederlands sprak, hield me niet tegen. De leidinggevende van mijn vriendin was niet zo’n voorstander van een medewerker die geen Nederlands sprak. Maar op een gegeven moment was de nood zo hoog op het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, dat ik direct mocht beginnen. Toen ben ik ook Nederlandse les gaan volgen.”

 

Vakantie

Later dit jaar gaat Cristiana samen met haar man en hun zoontje naar Brazilië. Op vakantie en natuurlijk naar haar familie. “Ik zie mijn familie gemiddeld eens per drie of vier jaar. Ze hebben ons kindje nog niet gezien, dus dat wordt heel erg leuk. Ik kijk er sowieso heel erg naar uit. Gezellig thuis bij familie. Lekker bijpraten en gezellige dingen doen. Maar ook weer eens echt Braziliaans eten proeven. Dat is toch net anders wanneer je het in Nederland maakt. Ik ben wel eens bang dat Fortaleza niet meer mijn thuis is, omdat ik er zo weinig kom. Maar dat is altijd direct weg zodra ik weer bij mijn familie ben.”

 

Nog lang niet klaar

Ondanks haar jubileum en de toch al aanzienlijke tijd die Cristiana bij Hago werkt, denkt ze lang nog niet aan stoppen. “Natuurlijk baal ik af en toe wel eens ergens van, maar werken voor Hago is heel erg fijn. Ik heb hier gevonden wat ik zocht, ondanks het feit dat schoonmaken me in eerste instantie niet eens zo aantrekkelijk leek. Ik zie direct resultaat van mijn werk. Dat motiveert heel erg. En het contact met mensen zorgt dat ik me hier ook thuis voel.” Zo is ze een gezegend mens, met op verschillende plaatsen een thuis.

Deel dit artikel: