9-10-2020

Mooie stappen op weg naar een schonere toekomst.

Hago: de schoonmakers van Nederland. Iedere dag weer zetten we ons in voor een schoon land. Dat vatten we niet licht op en daarom gaan we verder dan alleen schoonmaken. Daarom hebben we onze naam vorig jaar al verbonden aan World Cleanup Day van Plastic Soup Foundation en deden we dat dit jaar opnieuw. Dat deze derde editie van de wereldwijde opruimdag een daverend succes werd, doet ons dan ook deugd. We gingen nogmaals in gesprek met Robert Möhring, projectleider van World Cleanup Day. Een terug- en vooruitblik.

In welke opzichten was de derde editie van World Cleanup Day anders dan twee eerste dagen?

“COVID-19 maakte voor ons natuurlijk ook alles anders. We moesten uiteraard rekening houden met afstand en andere maatregelen en onze deelnemers aansporen hetzelfde te doen. Vorig jaar hadden we een officieel startschot tijdens een bijeenkomst in Zaltbommel. Dit jaar telde Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, voor ons af tijdens een uitzending via Facebook, waaraan onder andere ook BNNVARA-presentator Sahil Amar Aïssa en 3FM-dj Sander Hoogendoorn deelnamen. Op afstand dus, maar daarom niet minder enthousiast. Het bleek het startschot van een uiterst succesvolle 19 september te zijn.”

Mooie resultaten dus. In welke opzichten?

“Alleen al het aantal deelnemers was veel groter dan vorig jaar. In 2019 deden zo’n 16.000 mensen mee aan World Cleanup Day in Nederland en dit jaar registreerden 39.324 opruimers zich, verdeeld over 2517 acties. Dat is natuurlijk waanzinnig. We wisten van tevoren echt niet waar we rekening mee konden houden, zeker door het tijdsbeeld en de maatregelen die daarbij horen. Deze aantallen betekenen drie dingen voor Plastic Soup Foundation en World Cleanup Day: we hebben dit jaar meer afval uit de natuur gehaald dan ooit, we hebben meer data over afval verzameld dan in de eerste twee jaren en het grotere aantal deelnemers zorgt ook voor meer bewustwording over zwerfafval. Mooie resultaten!”

 

En dan de hamvraag: wat waren de ‘winnaars’ van dit jaar?

“In totaal hebben onze deelnemers liefst 127.211 afvalitems geregistreerd in Litterati, de app waarmee we afval indexeren. De bekende merken stonden ook dit jaar hoog in onze ranking, waarin wel wat verschuivingen hebben plaatsgevonden. Maar we vinden niet alleen de merken van belang. Ook de soorten gevonden items geven ons handvatten voor ons onderzoek en de lobby die we daaruit laten voortkomen.”

 

Is Nederland nu schoner dan vorig jaar?

“Nee, dat zou ik niet durven zeggen. World Cleanup Day zou natuurlijk helemaal niet nodig moeten zijn, maar we moeten helaas gewoon blijven doorgaan. Met de hulp van sponsors als Hago dus, die de dag mede mogelijk maken. Het blijft onverminderd belangrijk, vooral ook omdat we wel degelijk fantastische resultaten boeken. Mede door de data die we in het verleden en ook weer dit jaar hebben verzameld met onze deelnemers, staan we aan de vooravond van fraaie veranderingen. Vanaf 1 juli 2021 zit er bijvoorbeeld ook statiegeld op kleinere PET-flessen. Die zien we tijdens de vierde editie van World Cleanup Day dus waarschijnlijk veel minder terug in onze data. In de zomer van 2022 volgt statiegeld op blikjes. Dat vinden wij erg mooie stappen op weg naar een schonere toekomst.”

Deel dit artikel: