11-12-2017

#InnovationThursday: Werken tussen de bacteriën

Biodesign
De zus van een goede vriend exposeerde afgelopen Dutch Design Week haar laatste werk: Living Light. Een plant in een glazen vaas die wanneer je hem aanraakt aangaat. Geen magie maar biodesign. Gedurende haar afstuderen maakte Ermi van Oers kennis met het gebruik van reststromen, specifiek het riool. Wat kun je met die prut die onder de stad stroomt vroeg ze zich af? Bij gebrek aan een laboratorium begon Ermi haar onderzoek in haar eigen keuken, waar het na veel uitproberen en na klachten van haar huisgenoten over stankoverlast lukte om stroom op te wekken uit urine. Het leidde uiteindelijk tot de voorloper van Living Light, een drijvend lampje dat zelf stroom opwekt uit afvalwater in de Maas. De elektriciteit van het lampje wordt opgewekt door bacteriën in het water. Deze bacteriën eten drijvend organisch afval en daarbij komt energie vrij.

Biobased Cleaning
Biodesign is enorm fascinerend. Bij Hago Next zijn we ook met bacteriën bezig. Specifiek om te kijken of deze gebouwen kunnen schoonmaken en schoonhouden. Biobased Cleaning noemen we dat. Het is gebaseerd op het inzetten van goede bacteriën die de verkeerde bacteriën (het vuil) ‘opeten’. Dit kan op twee manieren 1) de goede bacteriën worden de ruimte in gesprayd (neveleffect) of 2) de goede bacteriën worden direct op de vlek gespoten. In dat laatste geval zie je de koffievlek voor je neus verdwijnen. Het grote voordeel van deze manier van schoonmaken is doordat we gunstige organismen laten groeien op materialen en installaties, zij een ecosysteem vormen dat bijdraagt aan veiligere, hygiënischere en gezondere lucht in gebouwen. Moeilijk schoon te houden hoekjes en gaatjes, moeilijk te reinigen ondergronden vormen voor Biobased Cleaning geen probleem meer. Zie het als de Yakult van de schoonmaak.

Hago Next test
Op het moment van schrijven wordt deze innovatieve manier van schoonmaken getest op hetgeen het belooft. Mannen in witte jassen testen bij de klant waar de proef loopt diverse plekken in het gebouw of Biobased Cleaning daadwerkelijk bijdraagt aan een schonere luchtomgeving, minder fijnstof en minder ziekmakende allergenen. Én of het gebruik van biobased schoonmaakmiddelen leidt tot een lagere C02-footprint. Iets waar we bij Hago Next naar streven.

Super dat we als innoverend schoonmaakbedrijf op deze manier bijdragen aan een nóg schoner gebouw. Je kunt je echter afvragen waar de grens ligt. Zand schuurt de maag zei mijn oma wel eens. Of te wel, wordt het niet allemaal te hygiënisch op deze manier? Ons lichaam heeft inmiddels slechte bacteriën nodig om weerstand op te bouwen. Maar daar hebben we te zijner tijd wellicht ook een spray voor.

Benieuwd naar de uitkomsten van deze proef? Of interesse of bacteriën ook bij jou kunnen huishouden? Stuur dan Roy een berichtje. Onder het genot van een kop koffie praat hij je graag bij.

Deel dit artikel: