28-2-2018

#InnovationThursday: Beleving verhogen? Zo doen we dat bij Hago Next!

Micro-interacties
Geef toe, je opent een app sneller als er in je beginscherm vier meldingen in het app-icoontje staan. Precies dat is een micro interactie. Wat? Kleine interacties rondom een bepaalde handeling of taak die de gebruikerservaring verhogen. Het is een veelgebruikte term als er gesproken wordt over het design van apps en software. Het zijn de details die net dat beetje extra toevoegen aan een saaie, functionele handeling. Denk aan het swipen bij Tinder. Een goed voorbeeld van een succesvolle micro interactie die bepalend is geweest voor hun succes.

 

Holle Bolle Gijs
Er wordt voornamelijk in de online wereld gesproken over micro-interacties, maar deze toepassing vindt ook in de offline wereld plaats. Al lang zelfs. Neem Holle Bolle Gijs. De Efteling maakte van een hele saaie handeling een attractie (afval correct weggooien). Het zorgde direct voor een schoner park en verhoogde daarmee de beleving van de bezoekers. Dat is een interessant iets. Duizenden Hago-medewerkers zetten zich namelijk elke dag ook in voor meer dan 119.000 studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Net als het pretpark destijds, zijn de aula’s daar na de middagpauzes een ravage. Vanzelfsprekend maken we deze brandschoon. Maar zijn we ook in staat om het afval dat wordt achtergelaten te reduceren en bewustwording te creëren onder de studenten door de inzet van nieuwe technologieën?

Hago Ecozuil
Ja, dat kunnen wij absoluut! Hago Next experimenteert niet langer met 3D printers. Voor het ROC hebben we aan de printer een afvalbak toegevoegd. Hoe het werkt? Studenten gooien aan de ene kant plastic afval in de bak, aan de andere kant rolt er een geprint product uit dat direct meegenomen kan worden. We noemen deze 3D printer de Ecozuil. Via deze Ecozuil hergebruikt ROC hun eigen afval en maken zij er nieuwe plastic producten van. Wat voor product dat is, dat bepaalt de klant zelf. We kunnen van alles printen: een muntje voor een winkelwagentje, een sieraad, een object, een hoesje voor je telefoon, noem maar op. Bij het ROC printen we een kaarthouder waar de studenten hun toegangspasje in kunnen bewaren. Om de interactie te verhogen roepen we studenten op ideeën aan te dragen voor wat de Ecozuil hierna gaat printen.

Meer inspiratie nodig?
In dat geval praat ik graag persoonlijk met je verder onder het genot van een kop koffie. Stuur mij gerust een berichtje. Of lees mijn andere blogs op gebied van innovatie hier.

 

 

 

Meer Innovation Thursday blogs lezen?

Klik op onderstaande link.

Deel dit artikel: