2-10-2020

Hygiëne op kantoor tijdens de tweede Coronagolf

Iedereen werkt, waar mogelijk, weer thuis. Maar toch zijn er kantoren open omdat er simpelweg gewoon gewerkt moet worden op die plaatsen. Met de druk van corona die om de hoek loert is het nog best een ingewikkeld vraagstuk om dat kantoor dan ook daadwerkelijk veilig genoeg te houden om in te werken. Besmetting is een groot risico en de informatie voor veel kantoorbeheerders of facility managers zoals richtlijnen van RIVM, gezondheidsinspectie, schoonmaakbedrijven en de 17 miljoen experts die we inmiddels rijk zijn in Nederland, stapelen zich op. Daarom brengen we in dit artikel overzicht in de zin en onzin van goed schoonmaken op kantoor. Zodat het duidelijker wordt hoe je als werkgever een veilige werkomgeving biedt voor je medewerkers. Die omgeving is in de regel niet gedesinfecteerd, maar gewoon goed schoongemaakt.

Hygiëne valt van de radar

De Coronacrisis houdt lang aan. Inmiddels zijn we in flinke opmaat naar de tweede golf. Groot risico is dat aandacht verslapt in deze fase. En dat terwijl de maatregelen juist worden aangescherpt. De overheid komt dan ook met steeds verdergaande consequenties, zoals het sluiten van een bedrijf voor 14 dagen. De rol van een veilig kantoor, ook al mogen we daar niet werken als het niet noodzakelijk is, groeit met de dag. Om verlies van focus van mensen te compenseren kan de schoonmaakdiscipline binnen kantoren een helpende hand zijn. Goede schoonmaak voorkomt besmetting en creëert ook psychisch een gevoel van veiligheid. Daarnaast geeft de werkgever goede invulling aan de zorgplicht om een gezond en veilige werkplek te creëren. Geen overbodige luxe dus.

We komen niet helemaal blanco ter ijs. We lopen tegenwoordig vaste looproutes, dompelen onze handen in de handgel en hebben papieren handdoekjes bij het toilet. Ook de handvatten van deuren en kastjes worden met regelmaat schoongemaakt. Maar ondertussen heersen er vele indianenverhalen over desinfectie en het opschalen van het schoonmaakcontract. Het is gebruik maken van angst en onwetendheid van de facilitair verantwoordelijke. Onterecht, want het proces om een kantoor veilig te houden kan overzichtelijk zijn. Daarbij komt dat desinfectie misschien wel gevaarlijker is voor je gezondheid, dan goed schoonhouden[1].

Het regent inmiddels fabels over hygiëne op kantoor

Er gaan inmiddels wilde verhalen rond over hygiëne op kantoor. We lichten graag de meest aansprekende fabels die de ronde gaan in zakelijk Nederland eruit.

Hoe het zit met luchtbehandeling en Corona

Een belangrijke is de ventilatie. Voldoende ventileren zorgt er namelijk voor dat de aerosole virusdeeltjes zich niet ophopen in de ruimte. Maar dat de ventilatiekanalen nu extra gedesinfecteerd moeten worden is een fabel. Dit wordt ook door RIVM en het Ministerie van Volksgezondheid & Milieu bevestigd[2]. Het normaal schoonhouden van ventilatiekanalen voor een gezonde luchtkwaliteit is nog steeds van toepassing, maar dan spreken we eerder over luchtverontreiniging door (fijn)stof bijvoorbeeld.

Niet desinfecteren, wel goed schoonmaken

Een andere fabel is dat er gedesinfecteerd moet worden op kantoor. Goed reinigen, met de juiste materialen en producten (Veiligheidsinformatieblad, VIB[3]) die voor Corona ook van toepassing waren, zijn zeer effectief in de bestrijding van micro-organismen en virussen. 99,9% van aanwezig zichtbare vervuiling en onzichtbare organisch materiaal wordt door een goed uitgevoerde professionele reiniging (een vak professional met voldoende tijd en de juiste methode op de juiste plek) weggenomen. Doordat er minder bureaus schoongemaakt moeten worden is er vaak tijd over voor de belangrijkste zaken zoals de touchpoints (handvatten, koffieautomaat) die in schoonmaakfrequentie omhoog moeten. Een toelichting voor een hygiënische werkomgeving is te vinden op de site van het Ministerie van Volksgezondheid & Milieu op advies van het RIVM[4]. Let wel, dit punt geldt vooral in kantooromgevingen. In ziekenhuizen en andere gevoelige omgevingen bijvoorbeeld zijn protocollen anders omdat daar een veel hogere besmettingsrisico is vanuit bacteriën en virussen in combinatie met een kwetsbare groep gebruikers.

Is het wees-apparatuur wel schoon?

De laatste fabel die we aanhalen is dat de schoonmaak veel intensiever wordt dan voorheen en dus meer geld gaat kosten. Het gaat nu eigenlijk meer om het verplaatsen van de werkzaamheden, waarbij de medewerker er nu ook een schoonmaaktaakje bij heeft: het vooraf met een wegwerpreinigingsdoekje haar/zijn bureau en toetsenbord afnemen. Net als dat we de boodschappenkarretjes schoonmaken voor gebruik in de supermarkt. Focus lig op de handvatten en kasten die vaker op de dag schoongemaakt moeten worden; in een 50%  bezet kantoor eens in de twee uur. En vergeet dan de zogenaamde ‘wees-apparatuur’ niet. Dat zijn apparaten die niet in het schoonmaakcontract zitten en verder door niemand worden schoongemaakt. Een voorbeeld hiervan is het kopieerapparaat. Veel gebruikt om te kopiëren, scannen, maar nooit goed schoongemaakt. Heeft u wel een besmetting op kantoor, dan is desinfectie alsnog een optie in overleg met GGD of inhoudelijke specialisten, maar let wel: daar gaat de laatste 0,1% van de bacteriën of virussen mee weg. Hier geldt in dat geval: better safe than sorry.

Praktische oplossingen

Wat kunt u dan nog wel doen om de kantooromgeving veiliger te maken, naast de maatregelen die al getroffen zijn?  Een nieuwe situatie vraagt om nieuwe oplossingen. Geen revolutionaire innovaties, maar praktische oplossingen vooral. We noemen een aantal belangrijkste oplossingen:

  • Maak een hygiëne journey door het gebouw (van slagboomknopje tot koffieautomaat) waarbij u de stappen van medewerkers volgt om te zien waar het meest gereinigd moet worden. U kunt hiervoor ook hulp inschakelen vanuit hygiënecoaches van uw schoonmaakbedrijf die een plan maken om uw gebouw veilig te houden[5];
  • Kijk zelf ook goed naar werkprogramma’s van uw schoonmaakbedrijf en laat u zichzelf hierover goed informeren: welke producten gebruikt de schoonmaak? Wat wordt wanneer schoongemaakt? Is er voldoende gekeken naar de touchpoints die vaak gebruikt worden en zijn de ‘wees-apparaten’ meegenomen in het schoonmaakprogramma? Dit is met name van belang in het geval er een outputgericht schoonmaakcontract is, waarin helemaal geen schoonmaakfrequenties zijn aangegeven.
  • Heeft u informatie over het gebruik van uw gebouw door bijvoorbeeld een teller op de draaideur, een toegangspassysteem, een sensor op de handdoekautomaat die gebruik telt: deel deze dan met uw schoonmaakbedrijf, zodat het werkprogramma voor die dag aangepast kan worden op het gebruik. Er zijn ook sensorpakketten kant en klaar te verkrijgen die direct gebruiksdata kunnen opleveren van het gebouw;
  • Rust uw medewerker op kantoor uit met een handig doe-het-zelf reinigingsset, zodat zij hun bureau, bureaustoel, toetsenbord goed kunnen reinigen voor gebruik[6], leuk en effectief, waar uw schoonmaakbedrijf u graag bij helpt;
  • Ventileren is van groot belang; kan uw schoonmaakbedrijf hier een rol in spelen? Door middel van Co2 metingen van uw gebouwbeheersysteem (vaak hebben de temperatuurregelaars bij u op kantoor een Co2 sensor) kunt u direct de schoonmaak aansturen om een raam open te zetten, of medewerkers erop te attenderen dat zij verder uit elkaar moeten gaan zitten bijvoorbeeld;

 

[1] https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2016/12/21/zorgvuldig-omgaan-met-desinfectantia

[2] Bron ventitalie: https://lci.rivm.nl/aerogene-verspreiding-sars-cov-2-en-ventilatiesystemen-onderbouwing

[3] http://www.vib-check.nl/

[4] https://lci.rivm.nl/richtlijnen/reiniging-desinfectie-en-sterilisatie-de-openbare-gezondheidszorg

[5] https://www.hago.nl/schoon-en-veilig/hoe-werkt-het/hygienecoach/

[6] https://www.alpheios.nl/assortiment-nl/sanitair-en-hygiene/coronavirus/

Deel dit artikel: