20211216 Afbeelding
16-12-2021

Hago Next wint 15e Goede Praktijken Competitie van Ministerie van SZW

Hago Next heeft de 15e editie van de Goede Praktijken Competitie gewonnen. De prijs is een gevolg van alles dat Next doet om het werk van schoonmakers zo aan te passen dat het fysiek minder zwaar is. Bij de prijs van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point, hoort ook een nominatie voor de Europese competitie in Bilbao in 2022.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op werk (EU-OSHA) en het Nederlands Focal Point, organiseren de Goede Praktijken Competitie. De competitie heeft als doel om organisaties die de risico’s rond lichamelijke belasting op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen.

Elke editie zijn er in twee categorieën een prijs te winnen. Familiebedrijf Verdonk Broccoli uit Wervershoof won dit jaar de prijs voor bedrijven met minder dan 100 werknemers. Hago Next gaat ervandoor met de award voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

Europese campagne fysieke belasting

In 2020 startte een Europese campagne genaamd ‘Gezond werk: Verlicht de last!’ om fysieke belasting op het werk onder de aandacht te brengen. Twee op de vijf werknemers in Nederland heeft een lichamelijk belastend beroep. Met als gevolg dat 424.000 werknemers klachten hebben aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. In de Goede Praktijken Competitie stond dit jaar dit onderwerp centraal.

Lovende vakjury

De vakjury is zeer te spreken over de winnaars, Jos de Lange (TNO, manager NL-Focal Point) namens de vakjury: “We waren erg onder de indruk van de aanpak van Hago Next. De integrale aanpak van fysieke overbelasting bij Hago Next is uniek voor de schoonmaaksector. Technische aanpassingen bij de bron en bijvoorbeeld ergocoaches die de medewerkers de juiste schoonmaaktechnieken aanleren, geven aan dat de aanpak van Hago Next breed en professioneel opgepakt is. Het gaat hier om werk dat in alle landen van de EU wordt uitgevoerd. De reikwijdte van de oplossingen is dus groot. Als jury vinden we daarom dat Hago Next een terechte winnaar is van Goede Praktijken."

Ergonomisch werken in schoonmaakdienstverlening

Bureaus schoonmaken, sanitair moppen en nisjes en richels afstoffen: schoonmaakwerk is fysiek zwaar. Om te zorgen dat onze medewerkers hun werk met plezier en zonder fysieke klachten kunnen (blijven) doen, hebben we werkzaamheden aangepast. Zo namen we verschillende technische maatregelen, zoals schoonmaken aan de hand van data, om het werk minder belastend maar vooral ook leuker te maken.

 

We hebben ook de materialen waarmee onze collega’s werken, aangepast om de belasting te verminderen. Langere stelen voor de moppen bijvoorbeeld, maar ook de introductie van de hotelveger en de Waste Mover voor het eenvoudig verplaatsen van papiercontainers. En om continuïteit te krijgen in ergonomisch verantwoord werken, hebben we ergocoaches en -begeleiders opgeleid om collega’s te helpen en kennis over ergonomie in schoonmaakteams te borgen. Als ondersteuning van de kennis hebben we ook een e-learning Ergonomie gemaakt, samen met Buro voor Fysieke Arbeid.

 

Wil je meer horen over de winnende aanpak van Hago Next? Luister dan de Goede Praktijken Podcast via deze link.

Meer weten?
Contact

Wil je meer weten over hoe Hago Next schoonmaakmedewerkers fit en vitaal houdt en zo werkt aan duurzame inzetbaarheid van mensen? Vul het formulier in en we maken een afspraak met je.

Hagonext 25

Meer nieuws

Poc Facto Mark Keur
impact

Partner of Choice 2022 - "Wij zijn een impactbedrijf"

1 min.
Balanz B Corp Hoofdcertificaat 2

Balanz Facilitair verwerft B Corp-certificaat

2 min.
Mark Keur Hago 1700X930 W1460 H770 1 1280X

Algemeen directeur Mark Keur bij Service Management over het pad naar de toekomst.

1 min.