9-10-2019

Hago en Seiso Opleidingen geven statushouders kans op de arbeidsmarkt

Op dinsdag 10 september 2019 hebben Hago en Seiso Opleidingen een convenant getekend op het hoofdkantoor van Vebego in Voerendaal. Met dit convenant gaat Seiso Opleidingen statushouders opleiden als toekomstige schoonmakers voor Hago. Zodra de statushouders in opleiding gaan, begint ook de werkstage. Aan het eind van het traject ligt een vast contract bij Hago klaar. Een echte kans op de arbeidsmarkt.

Raoul Braeken, Hago’s regiodirecteur Zuid: “Het convenant is een mooie invulling om snel gemotiveerde schoonmakers met vakkennis te verwelkomen bij Hago. Mensen die ook trots zijn op het schoonmaakvak.” Seiso Opleidingen is de specialist in het opleiden van deze doelgroep en Hago leert de statushouders de fijne kneepjes van het vak. De verwachting is dat de eerste statushouders in Q4 – 2019 starten. Na hun opleiding volgt natuurlijk een diploma, maar ook direct een contract bij Hago. Een kans op de arbeidsmarkt dus, mét een papiertje.

Tijdens de kick-off bijeenkomst op 24 september benoemden rayonmanagers en HR-functionarissen van Hago regio Zuid en Seiso Opleidingen vier gemeenten om het project te beginnen. Seiso Opleidingen benadert in eerste instantie Eindhoven, ’s Hertogenbosch, Roermond en Maastricht om in gesprek te gaan en de juiste kandidaten te vinden. Na een bijeenkomst kunnen de kandidaten zich aanmelden en kijken Seiso Opleidingen en de gemeente wie past bij het functieprofiel dat Hago heeft opgesteld. Passende kandidaten gaan naar een intakegesprek. Dat gesprek maakt helder wat het opleidingsniveau is van de kandidaat, het niveau van taalbeheersing, leerbaarheid maar ook de persoonlijke motivatie. Na de intake krijgt de kandidaat uitleg over de opleiding. Een zorgvuldig traject dus, om te komen tot een groep kandidaat-schoonmakers die alles heeft om bij Hago te slagen.

Seiso Opleidingen, gevestigd in Oirschot, is in 2013 mede opgericht door Rob Huijnen vanuit een passie voor het facilitair werkveld en schoonmaak in het bijzonder. Huijnen:  “Seiso Opleidingen is ontstaan vanuit de vraag in de markt naar goede inhoudelijke vaktaalopleidingen. Door de vakopleiding te combineren met de vaktaal leert een deelnemers veel sneller en makkelijker de taal en kan zo beter doorstromen naar een vast baan.” De afgelopen twee jaar heeft Seiso meer dan tachtig kandidaten opgeleid die zijn doorgestroomd naar een vaste baan. Dat aantal wordt met het convenant dat Hago en Seiso Opleidingen tekenden, nog aanzienlijk groter

Deel dit artikel: