7-6-2019

Fietspraat met Roger Collaris

Wellicht ben je al een fanatiek wielrenner, of overweeg je om volgend jaar deel te nemen aan Limburgs Mooiste. Of misschien ben je zó enthousiast dat je last minute hebt besloten deel te nemen aan de aankomende editie op 15 juni. Dappere dodo! Maar vergeet niet dat het verstandig is om goed beslagen ten ijs te komen. Want zo’n tocht… wat houdt het nu precies in? We vroegen het Roger Collaris, werkzaam bij Hago. Hij zal op 15 juni de blauwe route van 100 kilometer trotseren.

We kunnen wel stellen dat jij inmiddels een Limburgs Mooiste professional bent. Hoelang train jij nu hiervoor?

“Mijn eerste trainingsrit dit jaar was al in februari. Het was natuurlijk uitzonderlijk goed weer, dus waarom niet? In maart was het weer helaas iets minder, dan ligt het ook direct een beetje stil. Je bent erg afhankelijk van de weersomstandigheden.”

Stel: het weer is om te janken, voor een hele lange periode. Kun je dan alsnog goed voor de dag komen bij een evenement als Limburgs Mooiste?

“Jazeker, er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Ik zorg ervoor dat ik drie keer per week op de fiets zit. Twee keer per week ga ik 1,5 uur spinnen bij Snowworld in Landgraaf. Daarnaast wil ik minimaal één keer per week met de racefiets naar buiten. Dit doe ik sinds de zomertijd is ingegaan. Wanneer je terugkomt van het werk in het donker lukt dit namelijk niet echt. Wanneer ik buiten train ben ik makkelijk drie uur onderweg per keer.”

Aardig tijdrovend, dus.

“Inderdaad. Het is belangrijk dat je het leuk vindt. Mountainbiken zou ik niet kunnen, maar de snelheid op een racefiets vind ik fantastisch. Ik train dan ook graag.”

Inmiddels kunnen ook hardlopers hun hart ophalen bij Limburgs Mooiste. Dit jaar op zondag 16 juni. Niks voor jou?

“Voor mij persoonlijk is wielrennen stukken prettiger voor mijn gewrichten. Op het asfalt rennen is voor mijn lichaam niet echt geschikt. Maar ik vind het top dat die mogelijkheid er nu is! Ik zal op zondag dan ook aanwezig zijn om mijn hardlopende collega’s aan te moedigen.”

Over gewrichten gesproken. Waar heb jij het meeste last van bij wielrennen?

“Eigenlijk alleen zadelpijn. In het begin is dit verschrikkelijk. Maar als je eenmaal getraind bent, gaat ook dat over.”

Waarom zouden onze lezers moeten meedoen? 

“Zeker doen. Het is een toertocht, maar ook een relatietocht. Je leert de mensen waarmee je werkt beter kennen, en op een andere manier. Ook zorgt het voor leuke interactie met klanten en partners. Samen ga je de uitdaging aan om 1500 hoogtemeters te beklimmen in het prachtige Limburgse landschap. Iedereen is er voor dezelfde reden: hiervan genieten, op een gezellige en toch ook sportieve manier. Wanneer het erop zit en je je eerste Gulpenerbiertje drinkt, voel je je heel voldaan.”

Biertje: goed punt. Hoe zit het met de afterparty?

“Die is heel erg gezellig, ook daar verheugen we ons natuurlijk op. Leuk om alle bekenden binnen Vebego weer in de tent te treffen. Ik ben er ontzettend trots op dat wij als Hago hoofdsponsor zijn van dit evenement.”

Jij, als begrip binnen Vebego en inmiddels Limburgs Mooiste, kunt ons vast nog wel van goede tips voorzien. Wat zijn de do’s en don’ts voor een deelname aan Limburgs Mooiste?

“Ben vooral voorzichtig. Het is ontzettend druk. Dat is supergezellig, maar ook gevaarlijk. Zorg ervoor dat je niet valt. En: ga niet als een idioot van start. Laat je niet door groepen meesleuren, want dan fiets je het niet uit. Geniet vooral van het landschap!”

Deel dit artikel: