2-7-2019

“Eerst was ik van Océ en toen ineens was Océ mijn klant.”

We zijn de schoonmakers van Nederland. Dat begint natuurlijk allemaal met onze mensen. Met hun tomeloze inzet en hun opmerkelijke verhalen. Het verhaal bijvoorbeeld van Wiel Verlinden, wiens carrière soms onverwachte wendingen nam. Eerst als werknemer van Océ en later met datzelfde bedrijf als zijn klant, stelde hij zelfs zijn pensioen nog wat uit.

“In 1986 solliciteerde ik bij Océ, als algemeen medewerker. Ik hoorde van wat zwagers dat Océ nog wat mensen zocht en gezien het feit dat mijn carrière in de bouw steeds onzekerder werd, was ik snel overtuigd. Océ gelukkig ook, zodat ik aan de slag kon.” Het werk van algemeen medewerker behelste niet alleen schoonmaak, maar ook aanverwante taken als bijvoorbeeld de was. Wiel kreeg al na een jaar een vaste aanstelling.

Stap omhoog

“Nog een paar jaar later kreeg ik ook het aanbod om meewerkend voorman te worden. Daar twijfelde ik aanvankelijk over, maar uiteindelijk ging ik toch gewoon overstag. Sinds 2001 werk ik als vrijgesteld voorman.” Een mooie promotie dus. Een baan ook die Wiel tot het naderende eind van zijn loopbaan bij Océ houdt.

Nieuwe ‘transfer’

In 2008 volgende een nieuwe ommezwaai, na Wiel zijn eerdere ‘transfer’ van de bouwwereld naar Océ. Hago had de schoonmaakaanbesteding van Océ gewonnen. Een van de consequenties was dat de schoonmaak in eigen beheer verdween. Wiel kreeg een aanbod om bij Hago in dienst te komen en dat nam hij aan. Hago was in eerste instantie de keuze van de ratio. Van zekerheid in plaats van opnieuw moeten beginnen. “Het was wennen. Eerst was ik van Océ en ineens was Océ mijn klant. Hago maakte ook veel bedrijfsmatiger schoon dan ik was gewend. Gelukkig kon ik al direct goed door een deur met mijn direct leidinggevende Maria, met wie ik nu, elf jaar later, nog steeds een kantoorruimte deel.”

 Pensioen. Of toch niet.

Uiteindelijk is Wiel gewoon een deel van de Hago-familie geworden. Uiteindelijk duurt zijn werkende leven zelfs langer dan hij vooraf had kunnen vermoeden. “Afgelopen september bereikte ik de pensioengerechtigde leeftijd. Hago bood me de mogelijkheid om part-time te blijven en die heb ik met beide handen aangegrepen. Ik ben geen type om stil te zitten, ben nog gezond en mijn werk bevalt me nog goed. Dit jaar in september vind ik het waarschijnlijk wel mooi geweest. Dan ga ik andere dingen doen.” Zo zie je maar. Je kunt je pad niet altijd uitstippelen. Gelukkig niet zelfs. Als je de momenten neemt zoals ze zijn, dan kom je op plekken die je niet had durven vermoeden. Bij Hago bijvoorbeeld, met Océ als je klant.

Deel dit artikel: