15-8-2019

Duurzaam en bewust kiezen

Vorige week had ik een vrije week en genoot ik samen met mijn gezin van al het moois dat Nederland te bieden heeft, zoals het mooie strand van Scheveningen. Tegelijkertijd maakte ik me zorgen over de toekomst. Ik had namelijk een aantal verontrustende artikelen gelezen over hoe wij als mens omgaan met ons klimaat en onze leefomgeving.

Temperaturen stijgen

De temperaturen lijken over de hele wereld met het jaar hoger te worden, zowel aan land als in de zee. Ik kan me persoonlijk niet herinneren dat ik in Nederland temperaturen van meer dan 40 graden heb meegemaakt. In Groenland smelten ijskappen twee keer zo snel en de zeespiegel stijgt sneller dan voorzien. Zelfs bosbranden zijn hier eerder regel dan uitzondering.

Het Regenwoud

En ook het Amazonegebied in Brazilië, -’s werelds grootste regenwoud- is in gevaar. Iedere minuut van de dag worden daar drie voetbalvelden (!) aan bomen gekapt voor de aanleg van nieuwe wegen en andere bedrijvigheid. Alleen al in de laatste maand is er 1.345 m2 aan bos weggekaapt. Wanneer dit in dit tempo door gaat, heeft het grote gevolgen voor de hele wereld. Het zijn tenslotte de longen van onze aarde. Alleen: het ziet er niet naar uit dat het voorlopig zal stoppen. De president heeft al aangegeven dat bescherming van het regenwoud niet tot zijn topprioriteiten hoort (bron: Business Insider 01 augustus 2019). Ik ben benieuwd wat onze regering hiervan vindt en of er tot maatregelen wordt over gegaan.

Plastic

Op de radio hoorde ik een interview over het inzamelen van plastic afval. Er heerst onduidelijkheid over het scheiden van plastic afval thuis. Moeten we koffie cupjes en chipszakken nou wel of niet met de rest van het plastic afval inzamelen? Volgens de expert op de radio horen ze bij het restafval. Hoe verwarrend kunnen we het onszelf maken?

Natuurlijke hulpbronnen

In Trouw las ik op 29 juli jl. het artikel “Alles wat de aarde in één jaar kan leveren, is nu al op”. Met zijn allen hebben we op onze planeet het voedsel en de natuurlijke hulpbronnen opgebruikt. Vanaf deze dag af teren we de rest van het jaar op de reserves die de aarde nodig heeft. Voor ieder land ligt de grens anders. Voor Indonesië is dit op 18 december. Nederland heeft deze grens op 4 mei jl. al overschreden (wow, na 5 maanden al!) (bron: Trouw, 29 juli 2019). Hoe is dit toch mogelijk in een land als Nederland vraag ik mij dan hardop af?

De toekomst

Al met al voorbeelden die ervoor zorgen dat ik me druk maak over een schone, duurzame en leefbare omgeving voor ons allemaal. Voor uw en mijn (klein)kinderen. Nu en in de toekomst.

We kijken er raar van op dat de stormen steeds krachtiger worden, dat vulkanen weer actief zijn, meer aardbevingen plaatsvinden en er meer bosbranden ontstaan. Maar gelukkig kunnen we allemaal bijdragen, simpelweg door de kleinste kansen te pakken. Voeg iets meer groen toe aan de onderhoudsvriendelijke tuin bijvoorbeeld. Wordt actiever in afval scheiden of spreek mensen aan bij zinloze vervuiling op straat. Douche wat korter, maak minder gebruik van airco’s en eet bewuster.

De overheid

De overheid moet wat mij betreft het openbaar vervoer goedkoper maken om te stimuleren dat we daar meer gebruik van maken en het aantal auto's op de weg verminderen. Bedrijven kunnen de verlichting in de late avond meer dimmen en vanaf een bepaald moment zelfs helemaal uitmaken. Niet iedere lantaarnpaal op de snelweg hoeft 's nachts te branden als er weinig tot geen verkeer is.

Groen dak

Ikzelf kies er bijvoorbeeld voor om een gedeelte van mijn nieuwe woning te voorzien van sedum / groen beplanting op het dak. Dit draagt bij aan een betere temperatuurbeheersing in huis waardoor ik minder energie hoef te gebruiken om het te verkoelen of te verwarmen. Het is óók goed voor een betere waterafvoer én voor insecten en bijen die het momenteel moeilijk hebben.

Kansen

Alle kansen pakken. Dat betekent ook dat ik deze blog positief eindig. Het doet me goed om te zien dat jongeren zich steeds meer laten horen en zien als het gaat over een bewustere omgang met ons klimaat. Helpt u ook mee? De toekomst van de volgende generatie ligt in onze handen. Ik ben benieuwd naar de initiatieven die u al onderneemt of gaat ondernemen!

Wilt u als ondernemer weten hoe u uw bedrijf of onderwijsinstelling duurzamer kunt onderhouden? Of wilt inzicht krijgen in hoeveel afval er in uw organisatie omgaat en tot welk percentage die teruggedrongen kan worden? Als u zorgt voor de koffie, dan neem ik wat lekkers mee en zal ik u van advies voorzien.  

Deel dit artikel: