17-6-2019

CTRL-P(lastic) in 3D: Hago plaatst EcoZuil bij UvA om plastic in te zamelen.

UvA en Hago verlengden hun samenwerking onlangs met acht jaar. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in dat partnerschap en Hago draagt bij aan de doelen van UvA op dat vlak. Zo plaatsten we een fraaie innovatie, de EcoZuil 3D-printer, in de Roeterseilandcampus, om het bewustzijn van studenten over de hoeveelheid weggegooid plastic te verhogen en circulariteit van grondstoffen nog prominenter op hun agenda te zetten. Het project is nu al een groot succes.

“We hebben nog nooit zoveel PET-flessen ingezameld als de afgelopen weken.” Wil van Zijl-Barbe van UvA en Hago’s Ali Karabulut zijn erg tevreden over de eerste resultaten van de EcoZuil. “Studenten werken graag mee en zijn erg enthousiast over de printer en waar hij voor staat.” Een gouden greep dus. De EcoZuil print gadgets in 3D van gerecycled plastic. Van PET-flessen. Zo krijgen studenten iets ‘echts’ in handen, gemaakt van het materiaal dat ze zelf hebben ingezameld.

Tastbaar bewijs van meedenken

Tijdens de vorige aanbesteding vroeg UvA inschrijvers hoe ze een bijdrage wilden leveren aan de duurzaamheidsdoelen van de Amsterdamse universiteit. Hago kwam op de proppen met de EcoZuil, die ze UvA uiteindelijk hebben laten zien op Schiphol, waar er al een tijdlang een staat. Nu staat de 3D-printer dan ook op Roeterseilandcampus. Ali Karabulut: “De printer is een tastbaar bewijs van het feit dat Hago meedenkt met opdrachtgevers. Dat we met echte oplossingen komen die bewustzijn vergroten. Onze eigen medewerkers vinden het trouwens ook een fantastisch apparaat. Ze maken de printer dagelijks schoon en doen het kleine onderhoud zelf. Zo blijft hij goed werken.”

UvA’s maatschappelijke betrokkenheid

“UvA heeft een grote maatschappelijke betrokkenheid en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op de Roeterseilandcampus is duurzaamheid een onderdeel dat erg veel aandacht krijgt. De kosten voor afval stijgen steeds. Door afval als grondstof te zien en er een bestemming voor te zoeken, probeert de UvA mee te werken aan de invoering van een circulaire maatschappij. Voor plastic is dat nog moeilijk, maar de EcoZuil draagt zeker positief bij.” Wil van Zijl-Barbe heeft duurzaamheid als vaste punt op overlegagenda’s met Hago staan, om zo goed mogelijke resultaten te blijven halen.

Meer onderwijsinstellingen

De EcoZuil bij UvA geeft PET-flessen een tweede leven. Een nieuwe functie. De bewustwording bij jongeren over circulariteit is natuurlijk van groot belang. Dat geldt niet alleen voor studenten in onze hoofdstad, maar ook op andere plaatsen in Nederland. Ali Karabulut: “Wellicht kunnen we de 3D-printer ook voorleggen aan andere onderwijsinstellingen waar we werken. De resultaten in Amsterdam zijn bemoedigend. Studenten zijn positief, onze opdrachtgever en medewerkers zijn dat ook en we maken iets heel erg tastbaars van afval.” Iedereen is een winnaar in dit project. Dat is precies wat je krijgt als je goed naar elkaar luistert en met elkaar meedenkt.

 

 

Deel dit artikel: