9-5-2019

Adryann, het zonnetje van de schoonmaak

Eigenlijk ging ze voor mentale support mee naar het sollicitatiegesprek van haar toenmalige vriend bij Hago. 16 Jaar was ze. Zij werd aangenomen, hij niet. “De voorvrouw zocht een vrouw in haar team, voor een goede balans.” Tien jaar later is ze nog altijd een vaste, sterke kracht binnen ons schoonmaakbedrijf.

Maar dat had bijna anders gelopen...

“Ik zou het maar tijdelijk doen, want ik studeerde nog. Toerisme. Toen ik stage ging lopen in een hotel in Spanje, stopte ik met schoonmaken. Maar daar nam Hago geen genoegen mee. Iedere maand belde de objectleider of ik terug wilde komen.

Toen ik weer terug was in Nederland ging ik op gesprek. Met tegenzin, eerlijk gezegd. Ik wilde in het toerisme werken. Toch overtuigde Hago me: de klant wilde me zo graag.

"Nu ben ik blij dat ik toen ja heb gezegd, ik heb echt schik in dit werk.”

Lust en leven

“Mijn collega’s en klanten noemen mij ‘het zonnetje’.” Een zingend zonnetje, want zingen is haar lust en haar leven. Dat doet ze dan ook het liefst de hele dag. Ook tijdens het schoonmaken. Sowieso als ze alleen aan het werk is, maar soms mag het publiek meegenieten. Alleen als dat gewenst is natuurlijk. Dat checkt ze netjes. En dat is het bijna altijd.

Een schoon kantoor én muzikale ondersteuning op een werkdag. Wie wil dat nu niet?

Streng, maar rechtvaardig

Haar vrolijkheid zorgt ervoor dat ze een potje kan breken bij haar publiek. “Ik ben best streng”, vertelt ze met haar gulle glimlach. “Ik moet mensen soms echt opvoeden. Ik kan niet schoonmaken als mensen hun spullen niet opruimen.

Vrijwel iedereen begrijpt dat. Maar ik heb wel eens iemand gehad die weigerde opzij te gaan. Ik heb toen netjes uitgelegd dat ik zo niet voor een schoon bureau kon zorgen, maar hij werkte niet mee. Tja, wat doe je dan?”

Humor werkt

Adryann kiest meestal voor een aanpak met humor. “Als ik binnenkom en het is ergens een grote troep zeg ik: ‘Hier hebben jullie een doek en stofzuiger. Succes!’ Mensen beginnen dan te lachen, maar de boodschap is duidelijk. Werkt bijna altijd ;)”

Deel dit artikel: