Nu we langdurig met elkaar binnen moeten blijven, ontstaat een andere thuissituatie. Het normale ritme is weg en je moet een nieuwe balans vinden met elkaar. Dat kan soms best lastig zijn. Het is daarom goed om voor structuur te zorgen. Ritme in de dag brengt rust. Zorg daarbij ook voor voldoende afwisseling. Praat samen over de situatie, laat iedereen zijn behoeftes aangeven en maak afspraken. Deze kun je op een rooster zetten. Dat brengt duidelijkheid, ook voor je kinderen. Zo hoef je er ’s morgens ook niet over na te denken. Wat tips:

  • Sta op een vaste tijd op. Zet je wekker, ook die van je kinderen. Spreek ook de bedtijden af en ga ook zelf op een vaste tijd naar bed.
  • Maak voor iedereen een vaste dagindeling. Maak onderscheid tussen werk, school en vrije tijd. Plan de dag niet helemaal vol. Houd tijd vrij voor ontspanning, spelen of een spontaan plan.

Deze tijd is voor iedereen spannend en onzeker. We doen dit allemaal voor het eerst, met alle uitdagingen die daarbij horen. Blijf daarom flexibel en realistisch in je verwachtingen.  Dingen kunnen zeker nu anders lopen dan gepland of afgesproken. Wees daarom mild voor jezelf en voor anderen, blijf kalm en geef het goede voorbeeld. Benoem ook wat er goed ging en wat leuk was. Verras elkaar, bijvoorbeeld met een lief briefje onder het hoofdkussen, of met een ontbijtje op bed. Zo steun en help je elkaar.

Deel dit artikel: