Schoonmaak Onderwijs Kantine Stofwissen
06-02-2020

Zwerfafval op scholen tegengaan met gamification

Je bent continu op zoek naar verbeteringen. Naar oplossingen die je bedrijf in zijn kern raken en naar partners die je daarbij helpen. Hago is die partner. We voegen waarde toe aan onze schoonmaakdienstverlening. Innovaties bestaan in vele vormen. Hago past ze zo toe dat ze een maximaal effect hebben op een doelgroep. Zo richten we ons bij onderwijsinstellingen op gamification om zwerfvuil aan te pakken.

De aanpak van zwerfafval is een project waarbij Hago in samenwerking met onderzoeksbureau Novi Mores én studenten een concept op maat aanbiedt om rondslingerend vuil te verminderen. Het advies dat we uitbrengen, baseren we op kennis uit de sociale wetenschap en op onderzoek dat we doen op onderwijslocaties (intake, gedragsanalyse en – interventies). Zo komen we echt tot de kern van het afvalprobleem en vinden we een passende en effectieve oplossing voor iedere opdrachtgever.

 

Bewustzijn vergroten

De gamification waarmee we zwerfvuil tegengaan, ontstaan uit het idee dat we bewustzijn moeten vergroten. Bewustzijn over de negatieve effecten van een leeromgeving waarin mensen hun afval zomaar op de grond gooien of op tafel laten liggen. Daarvoor gebruiken we verschillende vormen van gamification. We laten studenten kiezen voor hoe ze willen dat hun school eruit ziet met Trash Voting, maken ze bewust van het feit dat er afval ligt met Talking Trash of Message In A Can of geven studenten de kans op extra lunchgeld wanneer ze hun afval weggooien en iets extra’s oprapen. Dit laatste initiatief, Trash Coin, kwam uit de koker van studenten van Hogeschool Windesheim, die daarmee een schoolproject winnend afsloten.

 

Resultaten

Met gamification vergroten we het bewustzijn van studenten én docenten over zwerfafval. Dat, samen met het onderzoek dat we uitvoeren met Novi Mores, leverde onderwijsinstellingen al het volgende op:

  • Zicht op hotspots van zwerfafval
  • Zicht op gedrag en de vraag waarom mensen op bepaalde plekken afval droppen
  • Inzicht in hoe de omgeving het vervuilgedrag beïnvloedt
  • Praktische oplossingen die zwerfafval verminderen
  • Commitment vanuit schoolmedewerkers om zwerfafval aan te pakken

 

Meer weten?

Hago helpt je je hoeveelheid zwerfvuil beperken. We bedenken praktische en gerichte oplossingen op basis van jouw situatie en omgeving, Wil je meer weten over onze aanpak? Mail mic@hago.nl voor een presentatie of de kennismaking die het begin is van een vruchtbare samenwerking.

Meer blogs

Het Succes Van Uva En Hago In Gesprek Tot Grote Hoogte Reiken
Onderwijs, Partnerschap

Het succes van UvA en Hago: in gesprek tot grote hoogte reiken

12-03-2019
6 min.
Cleanroom Schoonmaak Industrie
Industrie, Kwaliteit, Cleanroomreiniging

Schoonmaken met extreme precisie in cleanroom

24-06-2019
3 min.
Hogenood Beleving In Kaart Brengen Vooruitstrevend
Vooruitstrevend, Kwaliteit

HogeNood: beleving in kaart brengen.

23-07-2019
2 min.