Beschermende Kleding (1)
08-04-2020

Veiligheid van medewerkers voorop – schoonmaak in een pandemie

Voldoen aan alle wensen van je klant en tegelijkertijd je medewerkers veilig, geïnformeerd én gemotiveerd houden – Albert Vegter weet er alles van. Als specialist infectiepreventie/ outbreakmanagement bij ons zusterbedrijf Alpheios zorgt hij dat we ons werk schoon en veilig kunnen uitvoeren. Ook nu. De coronacrisis vraagt om expertise en creatieve oplossingen. 

“We hebben veel kennis over hoe dit soort uitbraken werken, hoewel deze grote schaal echt wel een nieuwe dimensie toevoegt. Alpheios heeft de benodigde werkinstructies en trainingen voor virussen en kunnen mensen erin begeleiden”, legt Albert uit. “We kunnen de zin en onzin van wat anderen roepen goed analyseren en mensen adviseren om veilig te werken.” Schoonmaakmedewerkers op een veilige manier hun werk laten doen, is de hoofdprioriteit op dit moment. “Daarom beschermen we onze medewerkers met maskers, handschoenen, haarnetjes, spatdichte schorten en goede werkinstructies. Deze materialen zijn, net als de werkinstructies, heel specifiek afgestemd op de omgeving waarin onze mensen werken. Zo worden de zwaarst mogelijke maskers gebruikt op de locaties waar het risico hoger is en zijn de werkinstructies locatie-specifiek.” 

Toch zijn ook onze medewerkers op dit moment bezorgd: “Corona is nog een onbekende voor mensen. Het is een deel van mijn taak om bezorgdheid weg te nemen en te borgen dat leidinggevenden op de hoogte zijn van de nieuwste en juiste informatie. We bieden e-learnings aan voor schoonmakers, en hebben instructiefilmpjes over hoe ze de (persoonlijke beschermings)middelen en materialen op de juiste manier gebruiken en aan- en uittrekken.”  

‘Onze mensen helpen letterlijk bij het redden van levens, mijn respect voor hen is enorm’

De juiste kennis in de juiste omgeving

Beschikken over de juiste kennis is waar de veiligheid van onze medewerkers begint. Medewerkers die al werkzaam waren in de zorgomgeving, kenden de juiste protocollen al. Vele anderen komen nu van een andere werkplek – zoals een school- gevraagd om bij te springen op de plekken waar het nu het hardst nodig is. “We trainen deze schoonmaakhelden en objectleiders, die we vanuit niet-kritieke processen in zorgomgevingen inzetten, nu online. We hebben inmiddels heel veel mensen digitaal opgeleid: waar moet je op letten bij het coronavirus, hoe maak je deze specifieke omgeving schoon, wat moet je doen en vooral: wat moet je laten? Dit doen we met online lessen, leermateriaal en instructiefilmpjes. Die filmpjes kunnen onze medewerkers te allen tijde nog eens kijken wanneer ze bij wijze van spreken voor de deur van een besmette afdeling staan en even een opfris-les willen voor hun veiligheidsgevoel.” 
 

Dat veiligheidsgevoel is waar het in deze crisistijd om draait. “Wat ik heel veel zie, is dat mensen zich zorgen maken. Schoonmakers waren, zeker in het begin, bezorgd door al het nieuws dat op ze afkwam. Ik heb vanuit mijn kennis veel mensen gerust kunnen stellen. Langzaamaan zag ik het vertrouwen groeien, hoorbaar in opmerkingen als ‘Nu snap ik het en nu durf ik het ook’. Met als geluksmoment mensen die me enkele dagen na de training een bericht sturen op LinkedIn met de boodschap dat ze het werk nu aan het doen zijn, met een veilig gevoel en de juiste bescherming. Onze mensen helpen letterlijk bij het redden van levens, mijn respect voor hen is enorm.”   

Meer informatie en contact

Met vragen over het virus en schoonmaak of desinfectie kan je te allen tijde terecht bij Alpheios via infectiepreventie@alpheios.nl. Ook kan je contact opnemen met je contactpersoon bij Hago Nederland. Alle objectleiders zijn in het bezit van Whatsapp-nummer dat 16 uur per dag, 7 dagen per week beantwoord wordt door een team van 7 specialisten die al je urgente vragen direct kunnen beantwoorden. 

Meer blogs

Cleanroom Schoonmaak Industrie
Industrie, Kwaliteit, Cleanroomreiniging

Schoonmaken met extreme precisie in cleanroom

24-06-2019
3 min.
Hogenood Beleving In Kaart Brengen Vooruitstrevend
Vooruitstrevend, Kwaliteit

HogeNood: beleving in kaart brengen.

23-07-2019
2 min.
Hago Kruisheren 20
Vooruitstrevend, Kwaliteit

Gericht verbeteren met SmileyTouch

10-09-2019
2 min.