Kantoorschoonmaak Taakverbreding In Camera
12-07-2022

Vattenfall & Hago: Medewerkers maken het duurzame verschil

Een groen partnerschap tussen Vattenfall en Hago

Onlangs werd het schoonmaakcontract tussen Vattenfall en Hago verlengd. Hago was de afgelopen jaren getuige van het feit dat de focus binnen Vattenfall volledig op verduurzaming is komen te liggen, met de missie: fossielvrij leven binnen één generatie. “Om ons doel te bereiken, willen wij een partner, niet alleen in schoonmaak, maar ook in duurzaamheid. Daarom hebben we weer voor Hago gekozen,” aldus Claudia Langedijk, Deputy Facility Manager bij Vattenfall.

“Schoonmaak is en blijft mensenwerk. Verduurzaming is dan ook alleen mogelijk als we onze mensen leren hoe ze hun werk anders kunnen doen,” vertelt Jeroen Mallekoote, ondernemer bij Hago en verantwoordelijk voor de uitvoering bij Vattenfall. Daarom gaat het schoonmaakteam jaarlijks aan de slag met een workshop rondom de doelen en ambities van Vattenfall op gebied van duurzaamheid. De workshop wordt afgesloten met een toets en een duurzaamheidscertificaat. “Zo weten we zeker dat medewerkers begrijpen wat de doelen zijn. Met extra masterclasses leren medewerkers vervolgens concreet hoe zij hun werk kunnen verduurzamen om zo bij te dragen aan de duurzaamheidsambitie van Vattenfall.”

Verduurzamen leuk en haalbaar maken

Maar met af en toe een cursus kom je er niet, volgens Jeroen. Daarom zet Hago middels een app repeterend e-learning en challenges (gaming) in, waarmee medewerkers op een positieve manier worden geholpen om hun werk te verduurzamen. “Medewerkers maken we zo continu bewust van hun impact. Op een leuke manier, want die challenges zijn simpelweg ontzettend leuk om te doen. Duurzaamheid wordt hiermee toegankelijk en de doelen haalbaar. Bovendien zorgt het voor saamhorigheidsgevoel en een positieve sfeer.”
Medewerkers die alle duurzaamheidsworkshops- en challenges conform planning met een voldoende afronden, worden ook nog eens beloond met een duurzaam cadeau voor thuis. Zoals een set LED-lampen of een waterbesparende douchekop voor thuis.


Ook kunnen medewerkers begeleiding op de werkvloer krijgen van een klimaatbuddy. “Deze maakt medewerkers in de praktijk bewust van hun eigen dagelijkse invloed op het klimaat.”

Gamification Voorbeeld

Vanuit inzicht

Al die doelstellingen zijn mooi, maar het ontbreekt vaak nog aan inzicht. Daarom ontwikkelde Hago een uniek duurzaamheidsdasboard, dat voor Vattenfall op maat werd ingericht. Claudia: “In dit dashboard zien wij realtime welke acties Hago onderneemt op de verduurzaming van middelen, wat de impact ervan is op milieuvlak in het algemeen en in welke mate ze concreet bijdragen aan de duurzaamheidsambities van Vattenfall.”


Bij andere opdrachtgevers kon Hago zo de inzet van duurzame middelen verdubbelen. Maar welke middelen zijn nou het meest duurzaam? Om dat uit te zoeken, analyseert Hago de milieubelasting van de ingezette producten in de hele levenscyclus (Lifecycle Analysis). De meest duurzame lijn wordt ingezet bij Vattenfall. Het doel is om in 2025 enkel nog 100% circulaire middelen te gebruiken.

700.000 liter water besparen en doneren

“Maar we gebruiken het liefst geen middelen,” vertelt Faouzi Ketbi, praktijkbegeleider bij Hago voor Vattenfall. Hij maakt, waar het kan, gebruik van de micovezelmethode, waarmee maar liefst 80% minder chemie gebruikt wordt en 97% minder water. “Dat is 20 liter per uur schoonmaken, hebben we berekend. Het water dat wij besparen doneren we aan ontwikkelingslanden via de Made Blue Foundation. Namens Vattenfall gaat Hago jaarlijks 700.000 liter doneren. Dat is toch mooi!” aldus een trotse Faouzi.

De perfecte balans tussen mens en techniek

Hago ziet meer mogelijkheden om te besparen op chemicaliën en water. Bijvoorbeeld door niet schoon te maken wat niet vies is. Jeroen: “In Amsterdam starten we met Smart Hygiene: schoonmaken op basis van data uit al aanwezige sensoren van Vattenfall. Zo zijn wij in staat de juiste dingen te doen op het juiste moment: we zetten schoonmaak in op basis van daadwerkelijke pandbezetting. Iedere dag opnieuw. Zo maken we schoon op basis van behoefte, waardoor de eindgebruiker een optimale beleving heeft. Voor ons maakt dit het werk betekenisvoller én we besparen middelen en water. Elke duurzamere stap die we zetten, is er een.”

Op vele vlakken acteren om te verduurzamen

Want klimaatneutraal ben je niet zomaar: er zijn veel initiatieven voor nodig. Hago en Vattenfall zetten samen kleine stappen naar een uiteindelijk groots resultaat: een klimaatneutrale schoonmaakdienstverlening in 2030.


Faouzi: “Soms maken relatief simpele dingen het verschil. Zo gaan we aan het eind van de dag extra controlerondes lopen. Hierbij kijken we of de thermostaat niet onnodig hoog staat. We doen dan direct de lampen uit en ook apparaten, zoals printers en koffiezetapparaten. Heel logisch eigenlijk. Maar we vullen bijvoorbeeld ook lege schoonmaakflessen opnieuw, om het eenmalig gebruik van plastic tegen te gaan. En we plaatsen slimme weegschalen onder de middelen in onze voorraadkast. Deze bestelt nieuwe schoonmaakmiddelen wanneer nodig. Dit scheelt ons niet alleen tijd: we kunnen nauwkeuriger forecasten, grijpen niet meer mis en zijn spoedleveringen verleden tijd. Met dit alles verminderen we transportbewegingen met zo’n 65%.”


Hago gaat ook om de tafel met leveranciers om te verduurzamen. Jeroen vertelt: “We gaan in gesprek met Vattenfalls afvalpartner om tot een plan te komen waarmee we afval en het gebruik van plastic reduceren. Vattenfall onderzoekt momenteel of een logistieke hub gerealiseerd kan worden, vanuit waar Hago de Vattenfall locaties waar mogelijk kan beleveren. In de logistieke hub komen leveringen van verschillende leveranciers samen. Vervolgens clusteren we en distribueren we met een elektrisch voertuig in de regio. Hiermee besparen we 65% last mile kilometers en wat er dan nog overblijft is 100% uitstootvrij. Natuurlijk verduurzamen we ook de rest van ons wagenpark. In 2030 zijn al onze zakelijke kilometers klimaatneutraal en bieden we ook het schoonmaakteam bij Vattenfall duurzaam vervoer in de vorm van een Swap-fiets en OV-abonnement. Zo verduurzamen we samen met Vattenfall, onze medewerkers én onze partners. Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Meer blogs

Fietsen Hogeschool Utrecht (1)
Partnerschap, Onderwijs, Duurzaam, Milieu

Hago-medewerkers rijden veilig én stikstofneutraal naar hun werk.

06-01-2020
2 min.
Hagonext 35
Vooruitstrevend, Kantoren, Smart Hygiene

Facilitair Management en de deeleconomie

21-02-2020
3 min.
Hagonext 38
Vooruitstrevend, Kwaliteit, Kantoren, Smart Hygiene

Continuïteit van schoon: de juiste balans tussen data en mens

16-02-2021
4 min.