Hogeschool Utrecht Schoonmaak Afvalkar
31-08-2022

Slimmer schoonmaken

Je werk leuker maken hoeft niet altijd moeilijk te zijn; het vraagt vaak vooral om een beetje fantasie en oplossingsgerichtheid. Onze collega Thomas Kraan is locatiemanager bij Hogeschool Utrecht en zag zijn team daar ontzettend vaak richting de afvalcontainers lopen. Niet het meest leuke klusje. En het kost ook nog eens ontzettend veel tijd. Dat moet anders kunnen, dacht hij.

Het voortgezet onderwijs, de hogescholen en universiteiten hebben in elk geval een ding gemeen: het grote aantal prullenbakken. Zo ook bij Hogeschool Utrecht. Om deze prullenbakken te legen, gebruiken we normaliter een werkwagen waar vier vuilniszakken tegelijk in kunnen. Voor veel locaties is dit ruimvoldoende. Maar op een locatie met vijf verdiepingen, waar er minstens 60 vuilniszakken per dag doorheen gaan, betekent dit vooral veel op en neer lopen naar de containers.

Een echte oplossing was hier niet voor. Totdat Thomas in een ziekenhuis zag hoe daar het vuile beddengoed werd opgehaald: met grotere karren die makkelijk te hanteren zijn. En dus nam hij contact op met de leverancier en liet hij de karren ombouwen tot ergonomische afvalkarren voor Hago. Zijn collega’s vervoeren nu, in plaats van vier, gemakkelijk minstens zestien vuilniszakken per keer. Hierdoor houden ze tijd over andere zaken. En dat maakt hun werk een stuk leuker!
Benieuwd naar het volledige verhaal en de nieuwe kar? Bekijk dan onze film.

Trends en ontwikkelingen in het onderwijs
Schoon Maak Je Samen

In het eerste half jaar van 2022 hebben we onderzoek gedaan naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van schoonmaken in het onderwijs. Aan dit onderzoek hebben maar liefst 53 facilitair eindverantwoordelijken in het MBO, HBO en WO deelgenomen.  

Deze tips en voorbeelden zijn gebaseerd op dit onderzoek.

Meer weten over deze én andere resultaten, zoals duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid?

Download het onderzoek
Hago Trendrapport2022 Mockup2

Meer blogs

Het Succes Van Uva En Hago In Gesprek Tot Grote Hoogte Reiken
Onderwijs, Partnerschap

Het succes van UvA en Hago: in gesprek tot grote hoogte reiken

12-03-2019
6 min.
Fietsen Hogeschool Utrecht (1)
Partnerschap, Onderwijs, Duurzaam, Milieu

Hago-medewerkers rijden veilig én stikstofneutraal naar hun werk.

06-01-2020
2 min.
Schoonmaak Onderwijs Kantine Stofwissen
Onderwijs, Kwaliteit, Vooruitstrevend

Zwerfafval op scholen tegengaan met gamification

06-02-2020
2 min.