Hago Robotisering
27-08-2019

Robotisering: de voor de hand liggende oplossing.

Wij zijn de schoonmakers van Nederland. We zorgen dat je de perfecte werkplek hebt, de omgeving hebt waar je je diploma kunt halen, waar je een geweldige avond uit beleeft of juist de locatie waar je veilig kunt produceren. We kijken goed om ons heen. Zo zien we trends en ontwikkelingen waarop we inspelen met praktische oplossingen die onze opdrachtgevers raken in hun kern.

Schoonmakend Nederland vergrijst. Schoonmakers moeten ook nog steeds onder een groeiende druk presteren. Dit heeft zorgwekkende ontwikkelingen als gevolg: vitaliteitsproblemen en hogere verzuimcijfers. Hago wil breken met deze trend, door slim te kijken naar wie welke inspanningen moet leveren. Neem stofzuigen in een kantooromgeving. Een van de zwaarste repeterende taken. Kortpolig tapijt en grote afstanden zorgen voor klachten aan schouders en rug. Stofzuigen betekent ook dat we vaak noodgedwongen vroeg moeten beginnen om de eindgebruiker niet tot last te zijn. Hago is juist ambassadeur van dagschoonmaak.

Robotica nemen steeds vaker repeterende taken over. Dat is algemeen bekend. Een klassiek voorbeeld is de robot in de autofabriek. Ook de schoonmaakbranche zet stappen in robotisering. Die stappen ontgaan Hago niet. We zien bijvoorbeeld de autonome schrobmachines die grote oppervlakte al (semi) zelfstandig schoonmaken. Helaas zijn dit soort grote, industriële robots maar zelden echt de oplossing voor onze opdrachtgevers. Daarom kijkt Hago verder. Ook naar misschien wel veel meer voor de hand liggende oplossingen. Zo zijn we efficiënt innovatief.

Thuis wordt de wereld steeds slimmer. Je afstandsbedieningen verdwijnen en je bestuurt je huis met je stem. Je kunt je huis vragen het licht aan te zetten of de gordijnen dicht te doen. Je laat je koelkast vertellen welke boodschappen je moet halen en besteedt stofzuigen ook uit aan een voorgeprogrammeerde machine. Thuis ben je al heel erg digitaal. Die oplossingen bekijkt Hago daarom ook. Waarom zouden we alleen innoveren met industriële oplossingen? Naar de heavy duty robots? Kantoor- en onderwijsomgevingen zijn daar vaak niet op berekend. Robotisering moet maatwerk zijn. Daarom kijken we ook naar de oplossingen van thuis. Die geven ons nieuwe inzichten.

Werk dat te zwaar wordt voor ouder wordende mensen, vraagt om een oplossing. Robotica heeft die oplossing voor ons, als we verder kijken dan het gebruikelijke. De markt van huishoudelijke robots ontwikkelt zich anders die van de industriële robots. Daar sluiten we onze ogen dan niet voor. Hago test al met robotstofzuigers. Met opvallende resultaten. Waar we verwachtten dat onze grootste breinbreker losliggende kabels zijn, zitten de grootste uitdagingen in de vervuiling en het in kaart brengen van een kantoor. Die blijven we onderzoeken. Zo kan de stofzuiger van de toekomst zijn eigen werk doen en houden we schoonmakers vitaler door ze minder zwaar repeterend werk uit te laten voeren. Bijkomend voordeel: de robot rijdt zijn rondjes ’s nachts. De schoonmaker kan dan gewoon overdag werken.

Meer blogs

Hogenood Beleving In Kaart Brengen Vooruitstrevend
Vooruitstrevend, Kwaliteit

HogeNood: beleving in kaart brengen.

23-07-2019
2 min.
Hago Kruisheren 20
Vooruitstrevend, Kwaliteit

Gericht verbeteren met SmileyTouch

10-09-2019
2 min.
Hagonext 9 Mirror
Vooruitstrevend, Kwaliteit

High tech & high touch: een goed huwelijk?

14-10-2019
2 min.