Paleis Het Loo
29-06-2021

Paleis Het Loo & Hago werken samen aan het creëren van een uniek paleisgevoel

Gastbeleving bij Paleis Het Loo is dat iedere bezoeker die het paleis, het museum, de tuinen en het Stallenplein bezoekt, de hele beleving als één kloppend geheel ervaart. Dat mensen écht het gevoel hebben in koninklijke sferen te zijn. Anouk Achterkamp, Teamleider Facilitaire Services, legt uit hoe ze gastbeleving in de praktijk vormgeven, wat de uitdagingen zijn en welke rol Hago als schoonmaakpartner speelt.

Betoverend plaatje

Alle bijzondere belevingen voegen we samen in één betoverend plaatje. Niet alleen op het gebied van schoonmaak en voorzieningen, maar ook zaken zoals digitaal, ontvangst, parkeerfaciliteit, voorzieningen voor mensen met een beperking en meer. Zo werken wij ook met een gebarentolk voor bepaalde programmaonderdelen. We willen dat iedereen zich welkom voelt.

Enerzijds komen mensen voor de totaalbeleving, anderzijds speciaal voor de tuinen of juist voor de kunst en cultuur. Door onze programmamakers wordt heel bewust nagedacht hoe we dit brede publiek optimaal kunnen bedienen. We willen bezoekers aangenaam verrassen en zelfs hun verwachtingen overtreffen. Daarom zijn er veel activiteiten voor jong en oud, zoals de drukbezochte prinsen- & prinsessendagen voor kinderen.

 

De Paleis Academie

Om een constante focus op gastbeleving te houden, hebben we de Paleis Academie in het leven geroepen. Hierin worden alle medewerkers meegenomen in de manier waarop we met bezoekers willen omgaan. Dit zit in de kleine dingen, van begroeting en bewegwijzering tot de Coronamaatregelen zoals we die nu presenteren.

Klantvriendelijkheid staat altijd voorop. Ook al zorgen deze Coronatijden ervoor dat je gebruik moet maken van borden, hekjes en looprichtingen. Dit doen we natuurlijk met de voor ons kenmerkende dingen, zoals de boompjes. We proberen zulke veranderingen mooi in het paleisbeeld te laten passen.

Onze vaste faciliteiten zijn in capaciteit omlaaggegaan. Daarom hebben we onder andere extra toiletunits op het terrein ingericht, om opstoppingen en wachtrijen te voorkomen. We zijn duidelijk over wat wel en wat niet kan, maar dat mag geen afbreuk doen aan de beleving van de bezoeker. Het is ons doel om dit op een goede manier intact te laten.

 

‘BuitenGewoon Open’

Op dit moment zijn we ‘BuitenGewoon Open’. Dit betekent dat bezoekers de tuinen en de stallen gewoon kunnen bezichtigen. Het paleis zelf is echter gesloten door een verbouwing. Toch laten we bezoekers in de volle experience onderdeel uitmaken van de omgeving.

In de barokke tuinen komt een nieuwe wereld tot leven. Op vertelpodia staan publieksbegeleiders te vertellen over de tuinen en het paleis. En iets verderop ligt de prachtige fontein, omringd door sierbloemen en citrusbomen. Een kunst die al eeuwenlang verbonden is aan het paleis.

 

Op ‘royale afstand’ genieten

Vanaf het moment van binnenkomst tot het naar huis gaan behandelen we bezoekers warm en hartelijk. Onze servicemedewerkers wijzen de weg en delen informatie om mensen zo optimaal mogelijk door de tuinen te leiden. Ook de horeca telt mee in de beleving. Op het prachtige stallenplein kunnen gasten genieten van een kopje koffie of heerlijke lunch.

Waar we kunnen laten we bezoekers zo veel mogelijk op ‘royale afstand’ genieten van de paleistuin. Ondanks dat we niet dicht bij de kunst kunnen staan, willen we wel de diepte in blijven gaan. Het is geweldig om te laten zien dat dit ook corona proof kan. Er is volop ruimte om even een praatje te maken en de bezoeker net iets extra’s mee te geven.

 

Een nieuwe stap

Tot vorig jaar hebben we de schoonmaak in eigen beheer gehad. Onze samenwerking met Hago is dus vrij pril. Momenteel ondersteunen ze bij de algemene schoonmaak. Het kwaliteitsniveau ligt hoog. Voor 10:00 uur moet alles spik en span erbij liggen.

Gedurende de dag zijn er, omwille van Corona, meerdere schoonmaakrondes. Denk aan het sanitair, alle touch points enzovoorts. Hago pakt dit met een hogere frequentie op, om steeds een optimale hygiëne en veiligheid voor de bezoeker te garanderen.

Voor Paleis Het Loo is deze samenwerking een nieuwe stap. Hago heeft een vitale rol om te zorgen dat alle faciliteiten schoon zijn, maar ook in uitstraling moet alles kloppen. Op dit vlak leveren ze een directe bijdrage aan de gastbeleving rondom Paleis Het Loo.

 

Samen bijsturen & optimaliseren

Op dit moment wordt het paleis grootschalig verbouwd. We gaan werken in een vernieuwd paleis, waarbij schaalvergroting in oppervlakte aan de orde is. In schoonmaak zoeken we een partner die bij ons en onze ambities past. We verwachten dat Hago ons hierin uitstekend kan ondersteunen.

Met name in de grote bezoekersstroom die we straks weer gaan ontvangen, daar moeten we stappen in gaan maken. Er zijn diverse zaken bedacht, zoals de toiletgroepen en materiaalkeuzes. We zullen zien hoe zich dit gaat ontwikkelen. Aan de voorkant is er goed over nagedacht, maar in de praktijk gaan mensen het echt ervaren. Onze wens is om hier samen met Hago in op te trekken.

“Niet wij vragen, zij leveren. Maar proactief nadenken en bijsturen waar het beter kan.”

Mooie ambities

De verbouwing geeft ons ruimte om op elkaar ingespeeld te raken en medewerkers te laten wennen. We zoeken naar manieren om prettig te werken en uiteindelijk te groeien naar een langdurige samenwerking. Het vernieuwde paleis zal een belangrijk onderdeel van de gastbeleving gaan vormen.

Onze ambitie is om in 2025 het meest geliefde paleis van Europa te zijn. Voor Hago zien we daar een mooie rol in weggelegd. Maar dat zit in meer dan schoonmaak alleen. Vakkennis, gedegen advies en de juiste begeleiding zijn minstens zo belangrijk. Zo creëren we samen dat uniek paleisgevoel!

 

(foto: Paleis Het Loo / Kaan Architecten)

Meer blogs

Nationaal Militair Museum Triple T
Recreatie, Partnerschap

Hago’s militaire schoonmaakoperatie met Triple-T bij Nationaal Militair Museum.

22-02-2019
1 min.
Hago - Recreatie - Schoonmaak - schoonmaakmedewerkers van achteren
Recreatie, Partnerschap

Meanwhile in Roermond…

06-08-2019
5 min.
Events Schoonmaak Vloer Bezem
Events, COVID-19, Recreatie

De nieuwe hygiënebehoefte borgen zodra de toneelgordijnen weer openen

06-05-2021
4 min.