Microsoftteams Image (1)
11-11-2022

Met de diëtist naar de supermarkt

Werken aan vitaliteit in de praktijk 
 

Als je de taal niet goed spreekt, of moeite hebt met lezen of schrijven, mis je stiekem best wat informatie. Ook over zaken waar de meeste mensen niet eens bij stilstaan. Maar die wel een grote impact hebben op hoe goed je in je vel zit. Want hoe weet je wat gezond is in de supermarkt? Of hoe je een abonnement bij de sportschool kunt afsluiten? Een deel van onze medewerkers liep tegen dit probleem aan. En dus gingen Hago en Hogeschool Utrecht op zoek naar een oplossing. 

Ruim een op de drie volwassenen in Nederland is beperkt gezondheidsvaardig (Nivel, 2018). Laaggeletterdheid speelt hierbij een belangrijke rol. Ook voor een deel van onze medewerkers is dit het geval. Thomas Kraan, locatiemanager Hogeschool Utrecht bij Hago, vertelt: “Mensen gaven soms aan dat ze behoorlijk moe worden van het schoonmaakwerk. Dit is natuurlijk fysiek belastend. Maar wanneer je fit bent, hoeft dit zeker geen problemen te veroorzaken.” Hij merkte dat een aantal collega’s simpelweg geen idee had hoe ze aan hun vitaliteit kunnen werken. Tijd voor een plan! 

Je kunt niet doen wat je niet begrijpt

De Hogeschool Utrecht kwam met een oplossing: de “Voel je goed!-cursus’ van Stichting Lezen en Schrijven. Met deze aanpak kunnen volwassenen, die moeite hebben met taal, hun gezondheid verbeteren. Het programma sluit aan op de behoeften van de deelnemers. “Als je bijvoorbeeld uit een ander land komt en daardoor andere eetgewoonten hebt én de taal niet spreekt: vind dan maar eens je weg in de supermarkt. Veel collega’s vonden het lastig om gezonde boodschappen te doen. En door de taalbarrière is uitleggen wat gezond is en wat niet, ook lastiger.” vertelt Thomas.  

“Als je bijvoorbeeld uit een ander land komt en daardoor andere eetgewoonten hebt én de taal niet spreekt: vind dan maar eens je weg in de supermarkt. Veel collega’s vonden het lastig om gezonde boodschappen te doen. Dus ging de diëtist met ze mee naar de supermarkt.”.

Studenten geven vrijwillig training

Ook werd er gekeken naar fysieke vitaliteit. “Studenten van de opleiding fysiotherapie hebben een soort van gymles gegeven. Hierbij vertelden ze welke oefeningen belangrijk zijn om te doen, specifiek voor onze schoonmaakmedewerkers. Zodat zij zich fit voelen na een werkdag. Dat was voor onze medewerkers, maar ook voor de studenten, heel leerzaam.” 
Om goed te begrijpen waar iemand die moeite heeft met lezen en schrijven in het dagelijks leven tegenaan loopt, kregen de studenten die een steentje wilden bijdragen, eerst een training van Stichting Lezen en Schrijven. Zo waren zij goed in staat om deelnemers te helpen én leerden zij zelf ook nog wat bij. Win-win.

Wil je meer weten over de cursus Voel je goed!? Voel je goed! | Stichting Lezen en Schrijven 

Meer blogs

Schoonmaak Onderwijs Kantine Stofwissen Stoelen
Onderwijs, Partnerschap, Duurzaam, Mens

De vier tips voor een succesvolle samenwerking

Communicatie is cruciaal in een samenwerking. Maar wat maakt communicatie ‘goed’ ? En hoe kun je de samenwerking en communicatie verbeteren? Dat hebben we gevraagd aan 53 facilitair managers in het onderwijs.
16-09-2022
1 min.
Hagonext 27
Mens, Duurzaam

Ergocoaches: Het belang van ergonomie in het schoonmaakvak

27-07-2022
2 min.
20220113 Gilde Opleidingen
Onderwijs, Klantverhalen, Partnerschap

Gilde Opleidingen & Hago - partners met ambities

13-01-2022
6 min.