Hogeschool Utrecht Partnerschap Onderwijs Schoonmaak
20-04-2020

Mensen zo lang mogelijk gezond laten werken

Hogeschool Utrecht en Hago geloven in partnerschap. In elkaar versterken. Ondanks het feit dat de onderwijsinstelling alle lessen tot 1 juni online geeft, blijven de deuren open voor Hago’s schoonmaakmedewerkers om de locaties schoon te houden. Schoonmaakmedewerkers kunnen veilig doorwerken en zitten niet thuis op de bank. Hago denkt op zijn beurt ook mee door de zomerwerkzaamheden naar voren te halen.

Op 13 maart maakte de overheid bekend dat de corona-uitbraak ook Nederland had bereikt. Drie dagen later lag het onderwijs op locatie al grotendeels stil of was het flink afgeschaald om de veiligheid van mensen te garanderen. Dat bericht had natuurlijk ook grote impact op het schoonmaakwerk van Hago, zoals bij Hogeschool Utrecht. Hago’s locatiemanager Thomas Kraan: “Ik heb meteen mijn contactpersoon, de contractmanager van Hogeschool Utrecht, gebeld om de situatie te bespreken. Samen besloten we op 13 maart de vervuiling van die week helemaal weg te halen in de week erna en vervolgens in gesprek te gaan over de vervolgperiode.”

 

Afschalen in plaats van afschaffen

Geen vervuiling betekent natuurlijk minder schoonmaak. Toch sloot Hogeschool Utrecht de deuren niet voor onze schoonmakers, waardoor Hago’s medewerkers de mogelijkheid hadden om de verschillende locaties te blijven onderhouden. Afschalen in plaats van afschaffen. “Dat is natuurlijk super. We zorgden dat we helemaal in lijn met de maatregelen van RIVM werkten. Alle medewerkers kwamen in deze periode een paar dagen per week, waardoor er per locatie maar twee schoonmakers aanwezig waren. Zo borgden ze afstand tot elkaar. We werkten op toerbeurt om toch iedereen aan de gang te houden en niemand noodgedwongen thuis te laten zitten. Heel erg fijn dat Hogeschool Utrecht met ons meedenkt.”

 

De beide partijen bleven continu in gesprek. Wat zijn ontwikkelingen? Wat kunnen we doen? Drie van de zeven locaties zijn een tijd helemaal dicht geweest. De andere locaties maakte Hago in die tijd schoon met een minimale bezetting. Zo kunnen schoonmaakmedewerkers zo lang mogelijk gezond en veilig blijven werken. Tot 1 juni geeft de hogeschool online onderwijs. Het beeld na die datum is nog onduidelijk. Een aantal vaste medewerkers bij Hogeschool Utrecht gaat tijdelijk ergens anders helpen als zij niet in de ochtend (tijdelijk het vaste schoonmaakmoment) kunnen werken.

 

Periodieken verschuiven

Echt partnerschap is elkaar helpen. Hogeschool Utrecht helpt door schoonmaakonderhoud in ieder geval door te laten gaan. Hago heeft, om ook actief mee te denken, een plan geschreven om de periodieken voor de zomer naar voren te halen en al voor 1 juni uit te voeren. Thomas Kraan: “Onze medewerkers lopen er toch al. We laten ze het werk uitvoeren dat we anders in de zomervakantie doen. Nu vallen de kosten voor de uren voor periodiek werk onder de normale schoonmaakuren. Wij kunnen onze mensen langer werk aanbieden, onze opdrachtgever heeft een zo optimale invulling van onze uren en we gaan een zomer met minder drukte tegemoet omdat we een deel van het werk straks al hebben gedaan.” Zo snijdt het mes dus aan meerdere kanten.

 

Elkaar helpen en met elkaar blijven praten

In het periodiekenplan van Hago werken straks per locatie per verdieping drie personen. De medewerkers werken in vaste ploegjes die op toerbeurt verschillende werkzaamheden uitvoeren. Zo blijven we werken volgens de normering van RIVM én verdelen we de fysieke belasting van onze medewerkers zo goed mogelijk om ze vitaal te houden. Mensen zo lang mogelijk gezond laten werken tijdens de coronacrisis. Het kan, als je elkaar wilt helpen en met elkaar blijft praten.

download
Whitepaper: Partnerschap

Ben je op zoek naar een echte partner? Heeft jouw organisatie soms ook bergen te verzetten om een hygiënische omgeving te borgen? Zoek je een schoonmaakpartner die ook buiten de geijkte paden durft te denken en handelen om jou en jouw klanten te helpen? Dan is dit document interessant voor jou.

Whitepaper aanvragen
Songfestival Whitepaper

Meer blogs

Nationaal Militair Museum Triple T
Recreatie, Partnerschap

Hago’s militaire schoonmaakoperatie met Triple-T bij Nationaal Militair Museum.

22-02-2019
1 min.
Het Succes Van Uva En Hago In Gesprek Tot Grote Hoogte Reiken
Onderwijs, Partnerschap

Het succes van UvA en Hago: in gesprek tot grote hoogte reiken

12-03-2019
6 min.
Hago - Recreatie - Schoonmaak - schoonmaakmedewerkers van achteren
Recreatie, Partnerschap

Meanwhile in Roermond…

06-08-2019
5 min.