Hagonext 27
27-07-2022

Ergocoaches: Het belang van ergonomie in het schoonmaakvak

Werk is leuker als je het fysiek goed aan kunt. En we liegen er niet om: schoonmaken is fysiek best pittig. Belangrijk dus om op een ergonomisch verantwoorde manier te werken. Hoe Hago daarvoor zorgt? Zoals altijd; door de mens centraal te stellen.

Bij Hago verzinnen we steevast manieren om het werk minder fysiek belastend te maken. Door slimme technische innovaties bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk blijft schoonmaken natuurlijk echt mensenwerk. Daarom leiden we onze objectleiders op tot ergocoach. Vervolgens leren zij hun teams in de praktijk hoe zij het werk op een ergonomische manier kunnen uitvoeren.
Daarnaast hebben we een e-learning Ergonomie ontwikkeld, samen met Buro voor Fysieke Arbeid. Zo zorgen we ervoor dat kennis rondom ergonomisch werken altijd voorhanden is in het werkveld.
Onze aanpak rondom vitaliteit wordt door medewerkers positief ervaren: zij beoordeelden dit met een 8,1 in ons medewerkerstevredenheidsonderzoek (Q2 2022).

Naast ergonomie, heeft het opleiden van onze objectleiders tot ergocoach een fijn neveneffect: meer werkplezier. De verbreding van kennis en taken bij onze objectleiders maakt hun werk uitdagender en afwisselender. Zo zorgen we dus niet alleen voor fysieke, maar ook voor mentale vitaliteit.

Niet alleen onze eigen mensen waarderen onze aanpak. Zo werden we in 2019 uitgeroepen tot het vitaalste bedrijf en won Hago Next de 15e editie van de Goede Praktijken Competitie eind 2021. Bij deze prijs van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point, hoort ook een nominatie voor de Europese competitie in Bilbao in 2022. Jos de Lange (TNO, manager NL-Focal Point) namens de vakjury: “We waren erg onder de indruk van de aanpak van Hago. De integrale aanpak van fysieke overbelasting bij Hago is uniek voor de schoonmaaksector. Technische aanpassingen bij de bron en bijvoorbeeld ergocoaches die de medewerkers de juiste schoonmaaktechnieken aanleren, geven aan dat de aanpak van Hago breed en professioneel opgepakt is”. 

Wil je weten hoe onze ergocoaches in de praktijk te werk gaan? Collega Caroline Vreugd is ergocoach en laat je in haar vlog zien hoe zij haar team helpt in de dagelijkse werkzaamheden.

Meer blogs

Fietsen Hogeschool Utrecht (1)
Partnerschap, Onderwijs, Duurzaam, Milieu

Hago-medewerkers rijden veilig én stikstofneutraal naar hun werk.

06-01-2020
2 min.
Hagonext 27
Vooruitstrevend, Duurzaam, Mens

Demo e-learning ergonomie Buro voor Fysieke Arbeid en Hago Next

15-06-2021
1 min.
Made Blue (1)
Duurzaam, Maatschappij

Wereldwijd impact maken met Made Blue

16-02-2022
5 min.