Kantoorschoonmaak Meeting Ruimte Tafels Close
21-04-2022

Ergocoaches en - begeleiders: van vitaal belang

Hago  voegt waarde toe. Onze innovaties en duurzame oplossingen moeten dat ook doen. We zijn een partner voor onze opdrachtgevers in plaats van zomaar een leverancier en onze vernieuwingen raken opdrachtgevers in hun kern. Onze oplossingen dragen vaak direct bij, maar soms ook met een omweg. De vitaliteit van schoonmakers, bijvoorbeeld, is van groot belang voor de continuïteit van schoonmaak bij Hago's opdrachtgevers. Daarom hebben we daar extra oog voor, met ergocoaches en -begeleiders.

Schoonmaakwerk is fysiek zwaar. Dat is al lang geen geheim meer. Dat Hago goed wil zijn voor mensen is ook bekend. We zagen dat schoonmaakmedewerkers steeds vaker last kregen van fysiek malheur. Dat verhelpen we nu en voorkomen we in de toekomst. Hago gebruikte al vitaliteitscoaches. De logische volgende stap was dat we eigen medewerkers opleiden om hun collega’s te kunnen coachen en begeleiden. Nu leiden we, samen met Buro voor Fysieke Arbeid dagelijks leidinggevenden op tot ergocoach of – begeleider.

Coach of begeleider
We besloten direct dat we een verschil moesten maken in de certificering en examens. Daarom hebben we nu ergocoaches en ergobegeleiders, die Buro voor Fysieke Arbeid wel in dezelfde groep opleidde. Zo konden ze elkaar ook coachen. Ergobegeleiders zijn alleen bezig met medewerkers. De coaches overleggen ook met opdrachtgevers over verbetertrajecten en -plannen. De opleiding bestaat uit 4 groepslessen en 4 persoonlijke begeleidingen (2 keer motoriek en 2 keer coaching). Na een positief resultaat bij een toetsing krijgt de ergocoach of – begeleider zijn certificaat. Na de opleidingen komen de medewerkers jaarlijks naar een terugkombijeenkomst om hun kennis en kunde te onderhouden.

Resultaten
Op dit moment zetten we al ergocoaches en – begeleiders in bij onder andere Eneco, Vodafone Ziggo, Menzis en Deloitte. De coaching en begeleiding van schoonmaakmedewerkers heeft een aantal resultaten. Zo hebben we een lager verzuim door minder fysiek zwaar werk en meer openheid over ergozaken. Tegelijkertijd worden medewerkers zich steeds meer bewust van de werkzaamheden die ze uitvoeren en wat die werkzaamheden betekenen voor hun fysiek. Het laatste voordeel, zeker ook voor onze opdrachtgevers, is dat schoonmakers door onze begeleiding nog beter kijken naar de werkomgeving en suggesties opperen voor verbeteringen in panden.

Meer weten?
Hago is zuinig op schoonmakers. Zij bepalen ons succes en we weten dat ze een grote inspanning moeten leveren. Onze ergocoaches en -begeleiders helpen mensen fit en vitaal te houden. Wil je meer weten? Mail mic@hago.nl voor een presentatie of antwoord op al je vragen.

Meer blogs

Fietsen Hogeschool Utrecht (1)
Partnerschap, Onderwijs, Duurzaam, Milieu

Hago-medewerkers rijden veilig én stikstofneutraal naar hun werk.

06-01-2020
2 min.
Hagonext 27
Vooruitstrevend, Duurzaam, Mens

Demo e-learning ergonomie Buro voor Fysieke Arbeid en Hago Next

15-06-2021
1 min.
Made Blue (1)
Duurzaam, Maatschappij

Wereldwijd impact maken met Made Blue

16-02-2022
5 min.