Banner Canon Blog
13-10-2022

Eén team met één taak: Canon en Hago

Ruim 22 jaar ervaring. Dat maakt Geert Trines een expert op het gebied van cleanrooms. Geert werkt als Production Technician bij Canon Production Printing Netherlands, voorheen Océ, in Venlo. Voor de ontwikkeling en productie van bijvoorbeeld printheads voor groot formaat printers zijn cleanrooms en laboratoria enorm belangrijk. De producten die hier ontwikkeld en geproduceerd worden zijn gevoelig voor bijvoorbeeld stofdeeltjes. Schoonmaken is dan ook enorm belangrijk.

Samen met Noor Steegh van Hago is hij verantwoordelijk voor de schoonmaak van deze cleanrooms. De cleanroom operators maken de machines schoon, maar Noor is verantwoordelijk voor de rest van de ruimte. Van wand tot vloer en van stoel tot plakmat.

“Iedereen in de cleanrooms kent Noor. En haar werkzaamheden worden ook echt gewaardeerd. Ook door de operators. Zonder haar kunnen zij hun werk niet doen."

Tussen de bedrijvigheid door

“We werken in ploegendiensten en onze cleanrooms zijn eigenlijk altijd in gebruik. Het is belangrijk dat de schoonmaak weet wat ze wanneer schoon kunnen maken”, vertelt Geert Trines. Noor Steegh vult aan: “Ik poets iedere ochtend van 6 tot half één volgens een strak protocol. Ik werk namelijk volgens een vast schema met een vaste volgorde. En dat is ook fijn voor de cleanroom operators. Want die zijn inderdaad gewoon in die cleanrooms aan het werk als ik aan het schoonmaken ben.”

“Iedereen in de cleanrooms kent Noor. En haar werkzaamheden worden ook echt gewaardeerd. Ook door de operators. Zonder haar kunnen zij hun werk niet doen. Uiteraard stemmen we de schoonmaak en desinfectie goed af op het werk in de cleanroom. Ook wordt eventueel de werkwijze aangepast in overleg met operators. Zo lopen we elkaar niet in de weg”, vertelt Geert.

“Noor werkt al jaren bij ons. In 2008 hebben we besloten om de cleanroomschoonmaak uit te besteden. Noor kwam toen in dienst bij Hago en poetst nog steeds bij ons. Dat heeft weinig veranderd aan onze samenwerking. Die is namelijk nog steeds goed”, aldus Geert. “Geert heeft jarenlange ervaring in cleanrooms en van hem heb ik in al die tijd veel geleerd. We zijn nu ook goed op elkaar ingespeeld. Als er iets mis is, dan weten we elkaar te vinden en kunnen we het snel oplossen”, vertelt Noor.

Samen de mouwen opstropen

“We hebben allebei een hoge standaard en dat is ook echt een must bij cleanroomschoonmaak. Mocht er toch een probleem zijn, dan lossen we dat samen op. Zo hebben we speciale plakmatten.

“Voordat de operators met hun werkschoenen de cleanroom in gaan, doen ze uiteraard nog slofjes aan. Maar het is fijn als de werkschoenen dankzij de plakmatten  écht goed schoon zijn”, vertelt Geert.

Noor heeft een training gevolgd om deze matten goed schoon te maken. Toch waren de matten te vaak of te snel vies. Dat bespreken we dan samen. We hebben daarbij de gehele omkleed- en schoonmaakprocedure stap voor stap bekeken en aangescherpt.”

 

Intern en extern toetsen

Geert meet al ruim 4 jaar de kwaliteit van de schoonmaak in de cleanrooms. “We zien en meten al jaren geen vervuiling of overschrijding. Dat is een mooie bevestiging van onze hoge standaarden en het protocol.”

Naast de metingen van Geert is externe validatie ook heel belangrijk. Jaarlijks wordt de schoonmaak van de cleanrooms dan ook extern getoetst. “Het is altijd goed om specialisten een audit te laten doen. Als je topkwaliteit wilt leveren, moet je open staan voor verbeteringen. Er komen altijd interessante verbeterpunten uit. Die bespreken én implementeren we gezamenlijk, ” vertelt Geert.

 

“We meten continu de reinheid. En als er iets mis is, bespreken we met iedereen hoe we dat oplossen."

Scherp zijn en scherp blijven

In een cleanroom zijn mensen de grootste vervuiler. Er wordt daarom volgens een cleanroom regime gewerkt. Onderdeel van dit regime is de cleanroom kleding, het gedrag van personen in de cleanroom en natuurlijk het poetsen van werkplekken, vloeren en wanden. Cleanroom kleding beperkt de vervuiling die ontstaat, maar kan niet voorkomen dat er toch stofdeeltjes in de ruimte komen. Dagelijks reinigen is een must om de cleanroom voldoende schoon te houden. “We meten continu de reinheid. En als er iets mis is, bespreken we met iedereen hoe we dat oplossen. Iedereen die de cleanroom betreed, moet vooraf een training gevolgd hebben. Het regime wordt uitvoerig uitgelegd en getoetst,” vertelt Geert.

“Cleanroom operators maken zelf de machines en de oppervlaktes rondom de machines schoon. Ze kennen het protocol. Tegelijkertijd zie je dat soms onbewust de aandacht voor het poetsen verslapt. Dan willen ze te snel ‘echt aan het werk’. We voeren regelmatig een audit uit. Dan kijken we gezamenlijk met gebruikers of werkplekken schoon zijn. We controleren bijvoorbeeld met een kleefroller of er nog stofdeeltjes op werktafels zitten. De kleefroller is in die zin dan ook best confronterend. Je ziet meteen of het nog vies was. Een operator weet dan direct weer waarom hij het protocol moet volgen”, aldus Geert.

“Het is ook niet altijd makkelijk. Je moet iets schoonmaken dat schoon is. Of in ieder geval schoon lijkt. Maar toch is het belangrijk om die knop om te zetten. Je moet discipline hebben en gewoon poetsen”, vertelt Noor.

 

 

Visiemagazine: Zonder schoonmaak, geen productie
Is jouw cleanroom 2023 proof?

Experts vanuit verschillende disciplines komen aan het woord. Ze zijn het eens over de toegevoegde waarde: Cleanroomreiniging is enorm verantwoordelijk werk. De belangen zijn groot en als er niet volgens procedure wordt gereinigd zijn de consequenties niet te overzien.  

In dit visiemagazine lees je ook wat de visie van Hago is op cleanroomschoonmaak en hoe je data succesvol in kunt zetten bij het reinigen van cleanrooms. Daarnaast lees je hoe je een professionele cleanroomschoonmaker wordt en welke trainingen daarbij essentieel zijn. Nieuwsgierig?  

Download het visiemagazine gratis  

Download Visiemagazine
Hago Magazine Mockup

Meer blogs

High Care Bbio Samet Closeup
Cleanroomreiniging, Industrie, Vooruitstrevend

Cleanroom schoonmaak verbeteren? Meten is weten!

12-08-2022
3 min.
Specialistenteam Hago
Partnerschap, Kwaliteit, Cleanroomreiniging

Het specialistenteam van Hago

Het specialistenteam van Hago bestaat uit 5 gemotiveerde en ervaren specialisten. De werkzaamheden zijn divers, van schoonmaak en onderhoud van vloeren tot cleanroomoplevering.
26-09-2022
3 min.
Cleanroom Schoonmaak Industrie
Industrie, Kwaliteit, Cleanroomreiniging

Schoonmaken met extreme precisie in cleanroom

24-06-2019
3 min.