NSJ 2022 (All)
15-07-2022

Een kijkje achter de schone schermen bij North Sea Jazz

In het weekend van 8-10 juli stond Ahoy in het teken van het muzikale spektakel North Sea Jazz. Als vaste schoonmaakleverancier van Ahoy, mochten wij ook nu onze handen uit de mouwen steken. Ruim 180 diensten hebben we ingevuld, met 50 vaste collega’s én een hoop vrijwilligers. Hoe dat eraan toe ging? “Gewoon flink aanpoten,” aldus Steve Tjin. De grafisch vormgever van Hago zette zich drie dagen in voor een schoon North Sea Jazz en vertelt zijn ervaringen.

Het was even wennen, die eerste vrijdag. Ruim twee jaar geleden vond de vorige editie van North Sea Jazz plaats, waar Steve zich ook al nuttig maakte. “Dit keer verliep de eerste dag wat minder soepel dan vroeger. Veel mensen zijn in de coronacrisis ander werk gaan doen. Daardoor ontstaat onderbezetting. En Ahoy heeft een stuk aangebouwd. Die combi zorgt ervoor dat je even opnieuw moet opstarten. Terwijl het voorheen direct als een geoliede machine liep door ieders ervaring. Toch kregen we de smaak al snel goed te pakken en was het gewoon zoals vanouds,” aldus Steve.

Bekers schuiven en tussen de mensen door vegen

Steve was ingedeeld op het schoonmaken van een van de grote zalen (Nile) van Ahoy. Hier maakt Hago prullenbakken leeg en de vloer weer begaanbaar. Want die ligt na een optreden bomvol. “Pizzadozen, elastiekjes voor in het haar, statiegeldflessen; je vindt van alles. Maar vooral veel bekers natuurlijk. In de nacht worden deze opgezogen met groot materieel. Maar na optredens moet je de grootste rommel alvast van de vloer halen, anders kun je halverwege de avond niet meer fatsoenlijk staan. De sneeuwschuiver waarmee ik op de foto sta, is het gereedschap. Daarmee heb ik bergen bekers opgeschept en in de vuilnisbak gegooid. Ik was zeg maar ‘De Schepper’”, lacht Steve.
“Een zaal is na elk optreden meestal een uur vrij gepland. Maar het loopt eigenlijk altijd uit. Want wie roept na geen gaaf optreden nou niet: ‘We want more’? Je moet dus wel een beetje flexibel zijn. En soms blijven mensen ook in de zaal. Omdat ze bij de volgende artiest vooraan willen staan. Dan probeer je een beetje tussen de mensen door te vegen. Dat is ook wel weer leuk, want dan heb je meer contact met elkaar.”

“Je voelt thuis pas hoe moe je bent.”

NSJ 2022 (1)
NSJ 2022 (8)
NSJ 2022 (3)
NSJ 2022 (2)
NSJ 2022 (9)
Hard werk, fantastische sfeer

Steve heeft de afgelopen dagen kilometers afgelegd. “Aan het eind van de dag doen je voeten pijn. Maar je merkt pas dat je moe bent, als je thuis komt. Want de sfeer is altijd ontzettend goed. Iedereen wil elkaar helpen. Het is echt een saamhorig klusje dat we klaren. Dat maakt het leuk. En het contact met bezoekers. Je wordt door iedereen aangesproken en het is een internationaal gezelschap. Ik heb gesproken met mensen uit Zweden, Spanje, Portugal en zelfs Amerika,” vertelt Steve. Vooral de dankbaarheid van bezoekers blijft hem bij. “Je wilt niet weten hoe vaak ik bedankt word voor het werk dat ik aan het doen ben. Mensen beseffen zich heel goed dat ik daar voor hen sta,” vertelt Steve. “Als bezoekers je zien schoonmaken, komen ze bewust naar je toe om hun bekertje weg te gooien.” Steve begrijpt overigens ook dat veel vuil op de grond belandt: “Als je in het midden van de zaal naar je favoriete artiest staat te kijken, kun je je beker simpelweg niet kwijt. Daar zijn wij dan voor.”

“Bezoekers zijn heel dankbaar. Ze beseffen zich heel goed dat wij voor hen aan het werk zijn.”

Vanuit liefde voor Hago

Steve heeft al meermaals geholpen bij de grotere events in Ahoy. Normaal vraagt hij ook vrienden om mee te gaan. “Dan doe je samen iets nuttigs en deel je ondertussen de goede muziek. Dat schept een band. Er konden nu geen vrienden van me mee, maar nog steeds was het supergaaf. De artiesten zoals Diana Ross en de hoeveelheid mensen… Het is gewoon mooi om mee te maken.” Ook ziet Steve het als een goede uitbreiding van zijn netwerk. Hij ontmoet collega’s die hij normaal nooit spreekt en leert nieuwe mensen kennen.
Maar buiten de sfeer, goede muziek en het netwerken, werkt Steve vooral mee vanuit betrokkenheid. “Het klinkt misschien stom, maar ik sta daar uit liefde voor het bedrijf. We zijn één Hago. Dus als er een hulpvraag komt, dan ben ik altijd bereid te helpen. Vooral als het zo’n bijzondere ervaring is. Want als je in de lege zaal achterblijft, zie je pas de vervuiling die na zo’n optreden ontstaat. En de volgende dag is het alsof er niets gebeurd is. Mensen kunnen opnieuw komen genieten, herinneringen maken. En dat is dan mede dankzij ons. Heel bijzonder.”

“En de volgende dag is er alsof er niets gebeurd is.”

NSJ 2022 (14)
NSJ 2022 Steve Klein
NSJ 2022 (7)
NSJ 2022 (11)
NSJ 2022 (5)

Meer blogs

Paleis Het Loo
Recreatie

Paleis Het Loo & Hago werken samen aan het creëren van een uniek paleisgevoel

29-06-2021
5 min.
20210514 Songfestival Hago
Events

Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy: ook qua schoonmaak Champions League niveau

28-09-2021
5 min.
Event Schoonmaak Eurovisie Repetitie
Events

Eurovision 2021: Megaklus geklaard als een echte familie

27-05-2021
1 min.