Blog Hago Next Onderwijs
26-08-2021

De toekomst van slimme data en sensortechnologie in het onderwijs

Net zoals vele andere sectoren weet het onderwijs niet goed hoe het met onzekerheden rondom corona moet omgaan. Eerst alles op slot, daarna deels geopend en straks weer volledig open. Hoe kun je dealen met al die veranderingen? Vooral op operationeel gebied zijn de uitdagingen groot. Aan Hago de belangrijke taak om onderwijslocaties te blijven meenemen in de slimme ontwikkelingen op het gebied van hygiëne: data en sensortechnologie.

Jeroen Schipper vervult nu zo’n 15 jaar de functie districtsmanager bij Hago. Hij heeft diverse onderwijsinstellingen in zijn portefeuille, zoals Hogeschool Windesheim, Hogeschool Saxion en Deltion College. “Stuk voor stuk mooie opdrachtgeverswaar we echt kunnen ondernemen”, aldus Jeroen. In dit blog neemt hij ons mee in de huidige veranderingen in het gebruik van onderwijslocaties. En blikken we alvast vooruit op de (nabije) toekomst.

Volop aan de bak

Op dit moment weten we nog niet precies wat er gaat gebeuren. Vanaf 1 september hopen de scholen weer studenten te mogen verwelkomen. Dat is echt een wens. Lesgeven op afstand wordt op de lange termijn niet omarmd. Docenten geloven sterk in persoonlijk contact waarmee studenten zich ook sociaal gezien ontwikkelen. Onderwijsinstellingen balen ook dat introductiedagen nu niet doorgaan, omdat daarmee een deel van het ontmoeten van medestudenten wegvalt.

Wellicht dat ‘Blended Learning’ in de toekomst zijn intrede doet; de mix tussen les krijgen in een lokaal of online.  Dat biedt studenten en docenten dan de ideale balans tussen werk of studie en privé, zoals ook mensen in kantoren die hebben als ze deels thuiswerken.

Als de scholen (zoals ze nu nog verwachten) op 1 september weer volstromen moeten we, met de bezetting die we nu hebben, weer volop aan de bak. Ons team opnieuw activeren. Straks lopen duizenden scholieren door de gebouwen. Dan moeten we goed voorbereid zijn op alle operationele uitdagingen. Daarbij voorzien we de opdrachtgever steeds van begeleiding en advies op het vlak van hygiënische en veilige leer- en werkplekken.

Naast een gedegen advies en praktijkondersteuning, denken we mee over ‘the next step’.  Welke kansen zien we? En hoe pakken we problemen aan? Dat past allemaal binnen onze rol. Bij die next step kijken we samen naar de toekomst. Naar hoe we slimmer kunnen werken op basis van feiten en data, in plaats van hoe we dat nu doen op basis van ervaringen en inzichten.

Diverse veranderingen

Buiten corona spelen nog andere veranderingen. Zo is er een toenemend aantal studenten. Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt. Daarnaast blijft de bezetting stijgen. Voor corona waren schoolgebouwen meer open dan dicht. Zelfs tot laat in de avond maakten studenten gebruik van faciliteiten, zoals de campus of bibliotheek. Deze twee factoren, meer bezetting en minder beschikbare arbeidscapaciteit, betekent ook dat we slimmer moeten werken om hygiëne te borgen.

Als hygiënepartner passen we ons aan op  het gebruik van panden. De beleving moet op alle momenten kloppen. Ook als het betekent dat er meer sanitairrondes nodig zijn. Of als werkzaamheden anders ingericht moeten worden. Een optimale gastbeleving is altijd het hoogste doel. Dus, investeren in de zichtbaarheid van schoonmaak blijft essentieel.

Dagschoonmaak laat ook zien dat gebouwgebruik bepalend is. Eerder werden onderwijslocaties in de ochtend schoongemaakt. Nu lopen er overdag ook schoonmakers rond. Hago kijkt naar de situatie en past zich steeds flexibel aan. Als we zien dat er in de avond veel mensen binnen zijn, dan koppelen we onze schoonmaaktaken daaraan.

Tellers in handdoekenautomaten helpen ons nu bijvoorbeeld al. Een vorm van data verzamelen, want ze geven ons zicht op hoeveel mensen hun handen hebben gedroogd. Het is een continu proces van analyseren, bijsturen en optimaliseren. Voorheen optimaliseerden we zo’n vier keer per jaar op basis van inzichten. In de toekomst doen we dat nog veel liever dagelijks, op basis van real time data. Onze opdrachtgevers waarderen verder kijken en meedenken en dat tillen we graag naar een nieuw niveau.

Samen vooruitblikken

 Vrijdag 13 augustus was een belangrijke dag voor onderwijsinstellingen. Toen hoorden ze tijdens een nieuwe persconferentie van onze regering wat er gaat gebeuren rondom de coronamaatregelen. Van Hago wordt verwacht dat we flexibel en proactief acteren. Betrokken zijn en met voorstellen komen hoe dingen beter kunnen. Niet stilzitten, continu in beweging zijn. Door slimme keuzes te maken, zorgen we voor een schone en hygiënische school. Dat begint bij de basisregels. Bovendien moet alles binnen het budget passen. Schoonmaak is maatwerk en per locatie anders. Vanuit die gedachte vliegen we dat hele traject ook aan.

De komende periode wordt het steeds uitdagender om tussen gebruikers door schoon te maken. Zeker als de bezetting blijft toenemen. We merken dat de drang naar sensoring (Smart Hygiene) groeit. Maar, de meeste scholen hebben nog koudwatervrees. Zorgen om privacy en het eigendom van data, bijvoorbeeld. Terwijl we dat allemaal borgen. Maar ook financiën en politiek spelen een rol. Data gedreven schoonmaken is een totaaloplossing en binnen onderwijsinstellingen zijn verschillende mensen vaak verantwoordelijk voor een deel van een oplossing.

Dat betekent veel gesprekken voeren, maar dat doen we graag omdat we geloven in slimmer werken. Het is ook logisch dat mensen eerst de toegevoegde waarde willen zien, want er is een investering nodig. Daarbij komt dat de ene instelling progressiever is dan de andere. Daarom is het zo belangrijk voor Hago om die adviserende rol op te pakken. We hebben een missie.

Slim maar niet simpel

Sensoring is hip en happening. Vanzelfsprekend hebben scholen er oren naar. Iedereen wil het maximale uit iedere euro halen, zonder schoonmakers harder te laten rennen. De vraag is alleen ‘hoe’. Wat kunnen we nog meer? Wat kost het? En wat levert het uiteindelijk op? Zo’n implementatie gaat niet van vandaag op morgen. Het is onrealistisch om te denken dat volgend jaar iedereen op sensoren draait. Maar werken op basis van data uit sensoren is de toekomst, daar geloven we heilig in.

Eenmaal ‘up and running’ gaat al die data ons veel waardevolle informatie verschaffen. Dan kunnen we handelen op basis van feiten in plaats van aannames. Sensoring biedt wat dat betreft onbegrensde mogelijkheden.

Meer weten over sensortechnologie? Ontdek alles over Smart Hygiene in het onderwijs

Draagvlak creëren

Aan de hand van business cases geven we een goed beeld van de feiten en voordelen. Onder andere bij de Hogeschool voor de Kunsten en Saxion Hogeschool is sensoring inmiddels gepresenteerd. De reacties zijn erg enthousiast. Nu is het goed kijken wat de juiste vervolgstappen zijn. Het creëren van draagvlak is cruciaal. Mensen binnen het onderwijs laten meedenken en -beslissen. Dan wordt het echt een gezamenlijke reis.

Het antwoord op de hamvraag ‘wat gaat data ons brengen?’ luidt: enorm veel. In onze hoofden zijn we verder dan dat we in werkelijkheid zijn. Maar het begin is er. Sensoring, duurzaamheid en SROI zijn belangrijke gespreksonderwerpen van nu. Opdrachtgevers willen open praten over dit soort kansen en mogelijkheden. Door alle ervaringen weten zij dat het goed komt. Het vertrouwen in Hago is sterk aanwezig. En dat is het fundament voor een mooie toekomst samen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Smart Hygiene voor jouw onderwijslocatie? In een demo laten we je exact zien hoe het werkt.

 

Meer blogs

Het Succes Van Uva En Hago In Gesprek Tot Grote Hoogte Reiken
Onderwijs, Partnerschap

Het succes van UvA en Hago: in gesprek tot grote hoogte reiken

12-03-2019
6 min.
Hogenood Beleving In Kaart Brengen Vooruitstrevend
Vooruitstrevend, Kwaliteit

HogeNood: beleving in kaart brengen.

23-07-2019
2 min.
Hago Robotisering
Vooruitstrevend

Robotisering: de voor de hand liggende oplossing.

27-08-2019
2 min.