Header Blog Cleanroom Sessie Hago
18-10-2022

Cleanroom schoonmaak: Van goed naar optimaal (recap cleanroomevent)

Op 11 oktober verzamelde een selecte groep cleanroomexperts zich bij de High Tech Campus in Eindhoven. Wat is de conclusie van die exclusieve cleanroom sessie? Wat zijn de meeste gemaakte fouten volgens Jans Control? En wat is de meerwaarde van een partnership? Dat én meer kwam aan bod tijdens deze exclusieve cleanroom sessie 

Een ochtend vol herkenbaarheid en eye-openers

Na de opening van Roy Ploum, Esther Krapels en Jolanda Both mocht Leonieke Cornelissen van Jans Control de meeste gemaakte fouten in cleanroom schoonmaak toelichten. Vervolgens sprak Katja Barendrecht over het partnership van Hago, onder andere bij ASML. Jan Vaessen nam de deelnemers tot slot mee in de toekomst; hoe kun je schoonmaak op basis van onderzoek en metingen verbeteren? Het werd een ochtend vol innovatie en herkenbaarheid. “Ik heb er echt energie van gekregen. Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan!” aldus één van de deelnemers.  

Cleanroomevent Hago Okt 22 1 (1)
Cleanroomevent Hago Okt 22 1 (1) (1)
Cleanroomevent Hago Okt 22 1 (2)
Cleanroomevent Hago Okt 22 1 (4)
Meest gemaakte fouten

De meest gemaakte fouten in de cleanroom waren over het algemeen heel herkenbaar. Wil jij weten welke dat zijn? Download de flyer dan hier.  

Flyer Meest Gemaakte Fouten Cleanroomreiniging Mockup
Hoe zorg je ervoor dat snelheid niet wint van kwaliteit?

Eén van de belangrijke én terugkerende vragen ging over snelheid en gedegenheid. Hoe voorkom je dat taken afgeraffeld worden? Dat start met inzicht geven en bewustwording. Laat de collega’s zien wat hun toegevoegde waarde is. En die is in het geval van cleanroom schoonmaak groot. Dat inzicht zorgt ervoor dat de taak met meer aandacht uitgevoerd wordt. Ook voor de inkoper van schoonmaakdienstverlening ligt er een belangrijke rol. Kijk bij het contract niet alleen naar efficiency en het aantal uren dat er schoongemaakt dient te worden. Kies voor een partij waar je vertrouwen hebt. Een partij die kan onderbouwen wat er voor jouw specifieke cleanrooms nodig is om de juiste verhouding tussen kwaliteit, kosten en risico’s te behalen.  Dan hoef je niet puur op uren te sturen.  

Het juiste gedrag is de sleutel tot succes

Je kan bijna alles afvangen in protocollen en processen. Maar het blijft mensenwerk. Gedrag is dan ook heel belangrijk. Het goede voorbeeld geven is een belangrijke eerste stap. Daarnaast is het essentieel om elkaar op verkeerd gedrag aan te spreken. Zoals een van de deelnemers het zelf treffend verwoordde: “Fouten maken is duurder dan iemand zijn ego krenken”. En vaak ben je ook bang om iemand feedback te geven, maar is die angst ongegrond. Op basis van gegronde feedback kan iemand zijn werk namelijk beter doen. Het is belangrijk om een sfeer te creëren waarin je elkaar mag aanspreken. Daar ligt ook de kern van het partnership van Hago. We doen het samen. En dat geldt ook voor innoveren. Van digitalisatie tot objectieve metingen.  

Maken we soms misschien niet teveel schoon?

Schoonmaak objectief meten. Daar was veel interesse voor. Met high tech meetapparatuur brengen we dat steeds dichterbij. Met als doel: een transparante richtlijn voor de oppervlaktereinheid.  

Bekijk onze vlog om meer te weten over onze meetapparatuur.  

Bij een ISO normering worden alleen airborne deeltjes gemeten. Oppervlakte vervuiling wordt niet gevalideerd. Airborne wordt in principe weggezogen en daar heeft een schoonmaker eigenlijk geen invloed of toegevoegde waarde. De oppervlaktereinheid zegt wél iets over de kwaliteit. En ook dat is van belang. Want er kunnen wel geen deeltjes meer in de lucht zweven, maar dat betekent niet dat de vloer of het product in de cleanroom schoon zijn.   

Cleanroomevent Hago Okt 22 1 (5)
Meetapparatuur Cleanroomreiniging
Cleanroomevent Hago Okt 22 1 (7)

Met de apparatuur die aangeschaft zijn is het mogelijk om deze oppervlaktereinheid objectief te meten. Zo kun je bepalen of je misschien niet zelfs te veel of te vaak schoonmaakt…  Daarnaast kun je onderbouwen welke werkprogramma's het meest effectief zijn per cleanroom en organisatiedoelstelling.  

Op basis van data kun je dus de toegevoegde waarde van cleanroom schoonmaak nog verder vergroten en dat is de kern die deze sessie goed samenvat. 

“Ik heb er echt energie van gekregen. Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan!” aldus één van de deelnemers.  

Visiemagazine: Zonder schoonmaak, geen productie
Is jouw cleanroom 2023-proof?

Experts vanuit verschillende disciplines komen aan het woord. Ze zijn het eens over de toegevoegde waarde: Cleanroomreiniging is enorm verantwoordelijk werk. De belangen zijn groot en als er niet volgens procedure wordt gereinigd zijn de consequenties niet te overzien.  

In dit visiemagazine lees je ook wat de visie van Hago is op cleanroomschoonmaak en hoe je data succesvol in kunt zetten bij het reinigen van cleanrooms. Daarnaast lees je hoe je een professionele cleanroomschoonmaker wordt en welke trainingen daarbij essentieel zijn. Nieuwsgierig? Download het visiemagazine gratis.

Visiemagazine Cleanroomreiniging
Hago Magazine Mockup

Meer blogs

High Care Bbio Samet Closeup
Cleanroomreiniging, Industrie, Vooruitstrevend

Cleanroom schoonmaak verbeteren? Meten is weten!

12-08-2022
3 min.
Banner Canon Blog
Cleanroomreiniging, Partnerschap

Eén team met één taak: Canon en Hago

Hago is verantwoordelijk voor de schoonmaak van de cleanrooms bij Canon. De cleanroom operators maken de machines schoon, maar Hago is verantwoordelijk voor de rest van de ruimte. Van wand tot vloer en van stoel tot plakmat.
13-10-2022
5 min.
Cleanroom Schoonmaak Industrie
Industrie, Kwaliteit, Cleanroomreiniging

Schoonmaken met extreme precisie in cleanroom

24-06-2019
3 min.