Menu

Dossier Cao-onderhandelingen 2014

Versnelling totstandkoming cao schoonmaak geslaagd

27 mei 2014 - Hago is verheugd dat een principeakkoord is bereikt tussen werkgevers (OSB) en vakbonden FNV en CNV voor een branchebrede cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Onder de vleugels van OSB zijn goede arbeidsvoorwaarden overeengekomen voor alle 150.000 schoonmaakmedewerkers. Met een loonsverhoging van 6,6% over drie jaar en geleidelijke afschaffing van de eerste twee halve wachtdagen bij ziekte is een grote doorbraak bereikt op de twee dominante thema’s die wekenlang aanleiding waren voor stakingen. Aan die stakingen komt deze week een einde.

Nadat vorige week een impasse ontstond op de onderhandelingsresultaten met een eindbod van FNV en de werkgevers, greep Hago vorige week alle mogelijkheden aan om versneld tot een oplossing te komen. Eerder al reikte NS de hand met een bemiddelingspoging tussen werkgevers en de vakbonden, waarmee de onderhandelingen zijn hervat. Het eisenpakket van werkgevers en vakbonden kende minimaal overbrugbare verschillen. Hago is dan ook bijzonder blij dat de handreiking van opdrachtgevers NS en Schiphol en onze intensieve gesprekken op de achtergrond hebben geleid tot een branchebreed akkoord. “Het was aan ons om onze verantwoordelijkheid te nemen. Ik ben blij dat we samen met andere werkgevers onze nek uitsteken, om te voorkomen dat we als schoonmaakbedrijven onderling op arbeidsvoorwaarden gaan concurreren”, aldus Ruud Danklof, algemeen directeur Hago.

Kantoormedewerkers Hago helpen schoonmakers bij inhaalslag
Hago is als schoonmaakbedrijf voor NS, Schiphol en GVB flink geraakt door de schoonmaakacties. Dat de onderhandelingen voortsleepten en de stakingsacties vooral díe opdrachtgevers raakten die zich de afgelopen jaren hard hebben gemaakt voor een duurzame schoonmaakbranche, was Hago een doorn in het oog. “Een proces dat wij zeker met werkgevers en vakbonden gaan evalueren, om escapades in de toekomst te allen tijde te voorkomen.” Op dit moment raadplegen werkgevers en vakbonden de leden over het principeakkoord. Zodra het akkoord definitief is, en de werkzaamheden hervat kunnen worden, zet Hago alles op alles om de opgelopen achterstand op treinen en metro’s in te halen. Zo gaan onder meer onze kantoormedewerkers de schoonmaakcollega’s maandag aanstaande ondersteunen bij de inhaalslag, en start Hago Rail Services een extra grootschalig en intensief reinigingsprogramma om reizigers snel weer een schone trein te bezorgen.

Werkgelegenheid en gezonde werkdruk hoogste prioriteit
Nu een principeakkoord is bereikt, gaat Hago door op de ingeslagen weg om de kwalitatieve verandering die vijf jaar geleden is ingezet voelbaar te maken voor de hele schoonmaakbranche. Er is de afgelopen jaren bijzonder veel bereikt. De komst van een code voor gezonde marktverhoudingen, gunning op kwaliteit in plaats van prijs en het mee-investeren in opleidingen, goede middelen en materialen en vernieuwde opkomstruimtes, laat op tal van plaatsen zien hoe het ook kan. Vakbonden en opdrachtgevers als NS, Schiphol en Erasmus MC waren hierin een voortstuwende kracht. Voorbeelden die navolging verdienen, zodat kwalitatieve verandering in de branche ook voelbaar is voor alle schoonmakers ná de totstandkoming van de cao.

Lees alle afspraken in het persbericht van brancheorganisatie OSB >>

Nieuwsoverzicht
21 feb 2014 -
Verzuimaanpak volgende discussie cao-onderhandelingen

13 feb 2014 - 
Offensief schoonmaakwerkgevers voor brede werkgelegenheid

27 jan 2014 - 
Schoonmaak: baan voor loon

24 jan 2014 -
Bonden en schoonmaakwerkgevers weer in conclaaf (Nu.nl)

16 jan 2014 -
Vakbonden gaan in op uitnodiging schoonmaakwerkgevers: FNV acties van de baan

15 jan 2014 -
Vertraging inbesteding geeft ruimte voor overleg CAO Schoonmaak

10 jan 2014 -
OSB stuurt vakbonden een brief

07 jan 2014 -
FNV noemt acties in schoonmaaksector onvermijdelijk (Nu.nl)

29 nov 2013 -
Werkgevers schoonmaak schorten CAO overleg op

11 nov 2013 - 
Schoonmaakwerkgevers willen steun vakbonden tegen inbesteding

Nieuwsdossier inbesteden schoonmaak overheid

Vrijdag 11 oktober 2013 stemde de ministerraad in met het voorstel van minister Blok om de schoonmaak van overheidsgebouwen voortaan weer in eigen beheer te doen. Door zelf schoonmakers in dienst te nemen, wil het kabinet de kwetsbare positie van mensen in de lagere loonschalen verbeteren. Niet verwonderlijk is Vebego tegen het voornemen van minister Blok. En niet alleen omdat inbesteden ons hard in de portemonnee zal raken.

Inmiddels zijn de inbestedingsplannen van de overheid uitgesteld. Bij het ontstaan van deze plannen stelde Hago onderstaande positioning paper op.

Onze visie op inbesteden van schoonmaak door de overheid >>