Menu
Lesproject voor basisscholen: SchoonPlein

Schoonmakers voor de klas

Terug naar de schoolbanken

Jong geleerd, is oud gedaan. Vanuit die gedachte werkt SchoonPlein – Vebego Foundations lesproject voor basisscholen – aan een opgeruimde generatie voor de toekomst. Schoonmakers vertellen voor de klas over hun werk, om de kids zich ervan bewust te maken dat iets niet vanzelf schoon wordt en dat hun hulp heel welkom is. Een leuk initiatief, vinden zowel de kinderen als onze collega’s die in de huid van de leraar kropen. Bijvoorbeeld Sonia Wijnen, ambulant voorwerker bij Hago. Zij stond al drie keer met veel plezier voor de klas.

Hoe ben jij bij SchoonPlein betrokken geraakt?
“Ik werd gevraagd door mijn collega of ik op een school van Hago voor de klas wilde staan om vragen te beantwoorden over schoonmaakwerk. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar dacht: ‘waarom niet? Ik ga het gewoon proberen!”

En hoe vond je het?
“Het is heel leuk. In het begin was ik bang dat ik al die vragen niet kon beantwoorden, maar eigenlijk gaat het vanzelf. De kinderen zijn eerst ook een beetje verlegen, maar als ze eenmaal bezig zijn, worden ze heel enthousiast. Echt leuk om te zien. Soms zijn ze zo nieuwsgierig dat ze allemaal vragen door elkaar roepen haha! Dan moet de juf echt iemand de beurt geven om het rustig te houden.”Wat vind jij van het project SchoonPlein?
“Heel belangrijk. Je ziet dat kinderen zich meer bewust worden van wat schoonmaakwerk is. Ze weten er vaak helemaal niets van. Ook leren ze om minder troep te maken, wat ons helpt om ons werk sneller te kunnen doen. En als ze dat op school al leren, hebben de ouders er thuis ook profijt van. Eigenlijk moeten de scholen het project elk jaar één of twee keer doen, dan leren de kinderen er het meeste van. En uiteraard moeten uiteindelijk ook de juf of meester het goede voorbeeld blijven geven.”

Hoe bereid je je voor op een les?
“Ik laat eigenlijk alles op me af laten komen. De kinderen stellen hun vragen toch wel en ik kan antwoord geven vanuit mijn kennis en ervaring.” 

Hoe zie jij de toekomst van SchoonPlein?
“Alle scholen in Nederland zouden SchoonPlein moeten doen, zeker alle scholen van Hago. We hebben als schoonmakers steeds minder tijd om schoon te maken op scholen. Als kinderen zich bewuster zijn van hun omgeving en hun steentje bijdragen, hebben wij meer tijd om het werk te doen en hebben we daardoor ook meer plezier in ons werk.”

Dus je raadt het je collega’s wel aan om eens voor de klas te gaan staan?
“Ondanks dat ik het spannend vond, heb ik gemerkt dat het ontzettend leuk is om met kinderen te praten. Ze moeten het gewoon een keer doen. Het is helemaal niet zo eng als je denkt.”


SchoonPlein wordt kosteloos aangeboden aan alle basisscholen in Nederland.
Voor meer informatie kijk op www.schoonplein.nl of stuur een e-mail naar info@schoonplein.nl.