Menu
Innovatief en transparant
Schoonmaken in het openbaar vervoer

RFID in de schoonmaak

Innovatief en transparant

RFID chips voor ultieme procesbeheersing schoonmaak

Na een zegetocht in transport, retail en persoonsidentificatie, doet RFID zijn intrede in de schoonmaakbranche. Hago heeft alle 3000 treinstellen van haar klant Nedtrain uitgerust met RFID-chips. Zo is precies te volgen welke trein waar in het land door Hago wordt schoongemaakt. Iedere medewerker die op de trein werkt, krijgt een telefoontoestel dat is uitgerust met RFID-technologie. Het toestel staat in verbinding met de chips en registreert de aan- en afwezigheid van medewerkers. Een feilloos tijdsregistratiesysteem en perfect voor digitale werkbonnen en meer.

Onschatbare waarde
De met de chips geregistreerde informatie is voor zowel Hago als Nedtrain van onschatbare waarde. De informatie is direct live digitaal beschikbaar, waarmee de papierwinkel tot het verleden behoort. Bovendien heeft het management realtime inzicht in onder meer doorlooptijden, productiviteit van haar medewerkers, het aantal meldingen en de schadelast per materieelsoort. De klant heeft met het systeem een prima controlemiddel in handen. Nedtrain weet precies welke werkzaamheden Hago uitvoert en hoe lang zij daarover doet: in één oogopslag is het duidelijk of de gemaakte afspraken worden nagekomen. Openheid in optima forma!

Registreren, analyseren en implementeren
Door de geregistreerde data nog verder te analyseren, kunnen we ook tot een nog uitgekiender schoonmaakbeleid komen. De technologie biedt namelijk ook de mogelijkheid om gedetailleerde, historische informatie op te slaan over de treinen: om welke soort treinen gaat het (sprinters, intercity’s, dubbeldekkers etc.) en wanneer rijden ze op welke lijn? Zodra je de gemiddelde vervuilingsgraad van een bepaalde trein op een specifiek moment van de week kent, kun je bepalen of het hier gaat om een licht of sterk vervuild treintraject. Om daar vervolgens op in te spelen met meer of minder manuren schoonmaak.

Welke laklaag
Ook geeft het systeem informatie over de trein zelf. Door RFID aan te brengen in de treinen weet je bijvoorbeeld ook welke treinen welke laklaag hebben. Na verloop van tijd kun je dan zien van welke laklaag vuil (denk vooral aan graffiti) het makkelijkst te verwijderen is. Om daarna die laklaag op alle treinen aan te brengen. Dat maakt RFID-technologie in dit geval tot de ultieme productiebeheerser. Je registreert, analyseert en implementeert nieuwe, efficiëntere werkwijzen. Wat is RFID eigenlijk?
RFID staat voor Radio Frequency IDentification en is een verzamelnaam voor technologieën die gebruikmaken van een radiosignaal om goederen, voertuigen, dieren of mensen te laten identificeren door apparaten. Een van de nieuwste toepassingen van RFID zit in het nieuwe Europese paspoort. Dat is tegenwoordig voorzien van een RFID-tag, met daarop alle persoonsgegevens die ook gedrukt in het paspoort staan. Ook de logistieke sector werkt al enige tijd met de technologie. Door pallets en dozen te voorzien van tags, zijn ze gemakkelijk terug te vinden in het magazijn. Net zoals de ‘gechipte’ kinderen van David en Victoria Beckham die bij een onverhoopte ontvoering onmiddellijk te traceren zijn.