Schoonmaken is vakmanschap

Vakmanschap

Waarom Hago investeert in vakmanschap

Efficiency is al jarenlang hét toverwoord in het bedrijfsleven. Het moet sneller, slimmer en goedkoper. Bezieling heeft plaatsgemaakt voor geld. Vakmanschap leek verdwenen. De laatste tijd neemt de roep om vakmanschap weer toe. Want wat blijkt? Sneller, slimmer en goedkoper is niet altijd beter.

Ook in de schoonmaakbranche is vakmanschap lange tijd ver te zoeken geweest.
De branche had het imago opgebouwd dat ‘iedereen toch kan schoonmaken?’. Als er beknibbeld kan worden op de sluitpost schoonmaak, wordt er beknibbeld. Vaak wordt efficientie echter verward met optimalisatie. Men denkt met een efficienter werkwijze een beter resultaat te behalen. De kunst is een combinatie en balans te vinden tussen kwaliteit en efficientie.

Die kunst ligt in vakmanschap. Een vakman weet als geen ander wat dé manier is om het beste resultaat te behalen binnen kaders van tijd en geld. Doordat hij verstand van zaken heeft. Die kennis heeft hij opgedaan in de praktijk én tijdens zijn opleiding. Hij kent zijn gereedschap, in de breedste zin van het woord. Materialen en middelen, maar ook een goed stel hersenen. Ogen en oren, want de echte vakman verstaat zijn werk én zijn opdrachtgever. Een vakman heeft ruimte nodig om zich te blijven ontwikkelen. Omdat hij daar behoefte aan heeft én omdat kaders hem beperken.

Skills: een podium voor jong talent

Hago is Official Partner van Skills Netherlands, de stichting die met vakwedstrijden bouwt aan het imago van vakmanschap. Met de overeenkomst profileert Hago zich als dé schoonmaakdeskundige binnen de branche.


In 2010 veroverde het Hago schoonmaakteam 3x goud op EuroSkills (de Europese kampioenschappen schoonmaak). Ook EuroSkills 2012 verliep met 2 gouden en een zilveren medaille zeer succesvol voor het EuroSkills schoonmaakteam.

Schoonmaker van het Jaar

Ieder jaar wordt tijdens de uitreiking van de Golden Service Awards de Schoonmaker van het Jaar gekozen. In zowel 2009, 2011 en 2013 mocht een medewerker van Hago de prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

In 2009 werd Urben Schoester uitgeroepen tot Schoonmaker van het Jaar. De jury prees vooral zijn betrokkenheid en klantvriendelijkheid. 
Angelie Dewkinandan won de prijs in 2011. De jury: "Ze beheerst het schoonmaakvak tot in de puntjes en laat bij uitstek zien dat schoonmaak ‘mensenwerk’ is."
Twee jaar later was het de beurt aan Anja Beunk. Volgens de jury onderscheidt Anja zich door haar perfectie en allround inzetbaarheid. “Naast de cleanrooms onderhoudt Anja ook de vloeren, werkplaatsen, kantoren en het sanitair. De perfectie waarmee zij dit doet is ongekend”, aldus het juryrapport.Angelie Dewkinandan verpersoonlijking beleid Hago >>

"Anja is natuurlijk vakmanschap pur sang" >>