Menu

Over EuroSkills

EuroSkills zijn de Europese vakwedstrijden voor jonge talenten. Jonge mbo’ers strijden tijdens dit Europees kampioenschap om de beste van Europa in hun vakgebied te worden.

Maar het gaat op EuroSkills niet alleen voor persoonlijk gewin. Integendeel. Het vaktoernooi – dat in 2008 het levenslicht zag in Rotterdam – heeft als primair doel om te zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van de vaktrots en uiteindelijk natuurlijk de talentontwikkeling van jonge professionals.

Ontmoetingsplaats EuroSkills
Dat zijn de drie pilaren die het bestaansrecht van het toernooi dragen. Samen ondersteunen zij het grootste beroepenevenement van Europa, waar naast de wedstrijden nog vele andere (beroepsoriënterende) activiteiten plaatsvinden. Iedereen die iets te maken heeft met beroepsopleidingen ontmoet elkaar op EuroSkills: leerlingen en docenten, experts, scholen en bedrijven en politici. Op EuroSkills kun je beroepen in actie zien, zelf ontdekken wat jij leuk vindt en meer te weten komen over opleidingen binnen Europa. Oftewel: EuroSkills is één groot beroepenfeest.
Wie organiseert EuroSkills?
Het heeft nogal wat om het lijf om hét beroepenevenement van Europa te organiseren. ESPO (European Skills Promotion Organisation) is verantwoordelijk voor EuroSkills. Deze vereniging werd in 2007 opgericht. De leden van ESPO zijn stuk voor stuk erkende Skills organisaties uit alle Europese lidstaten, EFTA-landen en kandidaat-lidstaten.

Het doel van ESPO loopt natuurlijk synchroon met dat van EuroSkills: het promoten van het vakmanschap en het beroepsonderwijs met de focus op Europese vakjongeren. Twee zielen, één gedachte.

EuroSkills en WorldSkills
EuroSkills vindt elke twee jaar plaats. De eerste editie van dit evenement speelde zich af in Rotterdam in 2008. Tijdens oneven jaren vindt WorldSkills plaats; deze internationale wedstrijden worden al sinds 1950 georganiseerd.

Bron: http://www.euroskills-team.nl