Menu

EuroSkills 2010

Skillsteam bij de Madiwodovrijdagshow: een terugblik
Gepost door Cindy Moerman, 16-12-2010, 08:24 uur

Het is nogal wat. Met je kop op tv en dan ook nog eens naast een figuur als Paul de Leeuw. Niet verwonderlijk dat Koen, Lindsay en Haldun lichte zenuwen hadden voor ze het podium betraden in de Madiwodovrijdagshow. Vooraf werd hun maar weinig verteld over wat hen te wachten stond. Moesten ze nu wel of niet iets schoonmaken voor de camera? Het bleef tot op het laatste moment onbekend, wat de spanning er niet minder op maakte.

Camera loopt, actie!
Na een enthousiaste aankondiging verschijnen de drie musketiers ‘on stage’. Paul is nieuwsgierig wat er nu eigenlijk zo leuk is aan schoonmaken.

Bekijk de flash versie van de uitzending.

- - -

Vanavond: Skillsteam Hago live bij Paul de Leeuw!
Gepost door Cindy Moerman, 15-12-2010, 15:24 uur

Vanavond zijn Lindsay, Haldun en Koen te gast in de Madiwodovrijdagshow van Paul de Leeuw en Filemon Wesselink. De show benaderde Skills Nederland voor een item over het schoonmaakteam. De kampioenen hebben er enorm veel zin in, maar zijn tegelijkertijd licht gespannen: “Je weet bij Paul de Leeuw nooit wat je kunt verwachten.” Vanavond live op NED 3 en madiwodo.nl/live vanaf 22:00 uur

- - -

Hago's Europees Kampioenen in de pers
Gepost door Cindy Moerman, 15-12-2010, 15:12 uur

Het Europees Kampioenschap van Lindsay, Haldun en Koen krijgt heel wat aandacht. De media zit er bovenop. Verschillende vakbladen hebben de prestaties van Hago’s schoonmaakteam op EuroSkills op de voet gevolgd en de eerste digitale publicaties zijn een feit.

Een greep uit de nieuwsberichten:
Klik hier voor het artikel en de foto’s op de website van Service Management 
Klik hier voor het artikel op Facility-info.com 
Klik hier voor het artikel op Cleantotaal.nl

- - -

Warm onthaal op Schiphol
Gepost door Cindy Moerman, 14-12-2010, 09:03 uur

Maandagavond 20:30 uur: Het Dakota Café op Schiphol is rijkelijk gevuld met oranjesupporters. Bij ieder geluid springen supporters gespannen op. Zijn dat ze? Tot dat er een luid ‘Kunnen wij het maken? Nou en of!’ uit de hal klinkt. Duidelijk: Team Nederland is terug op Nederlandse bodem. Supporters weten niet hoe snel ze hun kampioenen om de nek moeten vliegen en er klinkt een luidkeels ‘We are the champions’ uit de kelen van Hago-collega’s van Koen, Lindsay en Haldun. Een hartverwarmend en verdiend welkom voor onze Europees Kampioenen.Vermoeid maar voldaan
Het team laat het allemaal over zich heen komen. Toch wint de jubelstemming het van de vermoeidheid. Het is één groot feest. Hago’s kampioenen worden overladen met bloemen en felicitaties en er wordt uitgelaten geproost. Na de officiele felicitaties van de directeur van Skills Netherlands, Jos de Goey, het afscheid van de begeleiders van Skills Nederland die het team deze dagen heeft bijgestaan en een laatste drankje is het tijd om te gaan. Voor onze Limburgse collega’s staat er nog een lange rit op het programma en de vlucht, het harde werken en het drukke schema hebben er aardig ingehakt. Maar gelukkig was het niet voor niets…

- - -

Fotoreportages
Gepost door Cindy Moerman, 13-12-2010, 16:44 uur

Alvast een voorproefje van wat overwinningsfoto's? Kijk eens op http://picasaweb.google.com/euroskills2010 en op onze pagina met foto's.

- - -
 
Drie gouden plakken!
Gepost door Cindy Moerman, 13-12-2010, 15:49 uur

Jaaaaa! Goud, goud en ehhh goud! Lindsay, Koen en Haldun sleepten drie gouden medailles binnen. Het hoogst haalbare! Uw reporter en supporters zijn inmiddels terug in het land. Team Nederland arriveert vanavond rond 20.00 uur op Schiphol, waar hen een feestelijke ontvangst te wachten staat.

De prijzen op een rij:
Goud voor Koen Meevissen in de categorie Beste supervisor
Goud voor Haldun en Lindsay in de categorie Beste schoonmakers
Goud voor Koen, Lindsay en Haldun in de categorie Beste team

- - -

De uitslag. Nog heel even...
Gepost door Cindy Moerman, 12-12-2010, 17:05 uur

Vanavond wordt bekendgemaakt wie er met de gouden plak naar huis gaat. Naar verluid zijn de resultaten vanaf 21.30 uur te lezen op www.euroskills-team.nl. Houd ook Twitter.com/schoonmaken in de gaten voor de laatste update! Na afloop van de ceremonie leest u ook hier uiteraard alles over de behaalde resultaten.

- - -

Feest! - Lissabon dag 5

Gepost door Cindy Moerman, 12-12-2010, 10:05 uur

Feest! Daar is Team Nederland wel aan toe na drie dagen hard werken en afzondering van alle supporters. Het team, familieleden, vrienden en collega’s die zijn afgereisd naar Lissabon verzamelen zich op zaterdagavond om te proosten op het avontuur. De bar van het hotel van het team is voor de gelegenheid omgetoverd tot Holland House en kleurt oranje. Een biertje, een wijntje, daar waren ze wel aan toe. En het is verdiend. Er wordt feest gevierd op een zeer Nederlandwaardige manier en de druk is duidelijk van de ketel. Lachende gezichten, kleine oogjes, hier en daar een walletje. Er is hard gewerkt. Voor de een is het evenement een groter succes dan de ander, maar dat mag de pret niet drukken. Vanavond weten we wie er met metaal naar huis gaat. De grote vraag is natuurlijk: pakken Haldun, Koen en Lindsay een medaille? Nog een paar uur in spanning…Duimen!

Zondag
Als je in Lissabon bent, wil je natuurlijk graag nog wat meepikken van al het moois dat de stad te bieden heeft. Daarom staat voor de deelnemers vandaag een excursie op het programma: Lissabon in een notendop. Een goede manier om nog even de zinnen te verzetten tot de spannende avond van start gaat. Veel plezier jongens!

- - -

Het zit erop - Lissabon dag 4

Gepost door Cindy Moerman, 11-12-2010, 3:05 uur

"De tweede dag waarop de Europese schoonmaakteams tegen elkaar strijden, is gelijk de laatste. In tegenstelling tot gisteren moeten de teams vandaag zowel in het ochtend- als middagprogramma draaien. Een zware kluif in de warme hal.

Als wij supporters de hal in mogen en op de stand arriveren, zijn de werkzaamheden al in volle gang. ’s Ochtens staat de patiëntenkamer op het programma. Het blijkt dat patiëntenkamers in Portugal een stuk hipper en luxer zijn dan die wij in Nederland gewend zijn. Strak design, een tweepersoonsbed, een luxe loungestoel. Een hotelkamer waar de supporters van Team Nederland alleen van kunnen dromen. Niets doet vermoeden dat Team Nederland aan het werk is in een patiëntenkamer. Desalniettemin houdt het team netjes vast aan het protocol werkt het stap voor stap de kamer door.

Ontbrekende skills
Als Haldun aan de vloer begint blijkt al snel dat degene die de vloer van de patiëntenkamer heeft gelegd waarschijnlijk wat skills miste: Haldun veegt de voegen er op sommige plaatsen gewoon uit! Een momentje dat weer even wat spanning oproept, maar ook hier stelt chief expert Cor van der Velden ons supporters gerust: “Als iets aan de staat van de stand te wijten is, worden de teams daar niet op afgerekend.” Dat weet ook de Portugese expert, die ons team vandaag beoordeelt.

Oeps...
’s Middags is het tijd voor de gevreesde touringcar. Lindsay begint net met de achterruit. Ze is blij dat ze twee weken geleden nog heeft geoefend met een professioneel glazenwasser en dat is haar aan te zien. Na ontdekt te hebben dat de ‘officiële’ zwaaibeweging van links naar rechts niet te doen is in een touringcar (vanwege de bollende ramen), trekt ze de trekker van boven naar beneden in strakke strepen. Zo strak als de strepen die ze trekt is ook het resultaat. Lindsay heeft de smaak en slag te pakken. De expert van Portugal merkt zelfs op dat Lindsay zingt terwijl ze bezig is! Enthousiast gaat ze verder met de zijramen, tot ze plots tussen de banken ploft. Oeps, in haar enthousiasme grijpt ze mis en verliest ze haar houvast. Een komisch gezicht, waar zowel de supporters als Lindsay zelf hartelijk om kunnen lachen.

Glashelder
Voor in de bus aangekomen, richt Haldun zich op de voorruit. Met Koen en Lindsay die het scherm dat de voorruit bedenkt omhoog houden, gaat hij uiterst secuur te werk. Nog even van buiten kijken of er nog strepen zitten? Check, check, dubbelcheck. Op naar het volgende karwei. En Koen en Haldun verdwijnen samen met een stofzuiger naar binnen. Het zijn de laatste loodjes die ook hier het zwaarst wegen. Maar als het team met verhitte hoofden de touringcar uitkomt en begint met opruimen, weten ze: het zit erop!

Demo met de concurrent
Er is niets meer aan te doen. De cijfers zijn ingevoerd. Voor de schoonmaakteams zit het erop. Morgen staat er een demo op het programma. Koen legt uit waarom: “Bijna alle andere beroepen zijn nog bezig morgen. Omdat ze niet willen dat onze stand leegstaat, geven we morgenochtend een demonstratie. De Portugese expert heeft al verklapt dat er wat verrassingen in het parcours zijn aangebracht, dus ik ben heel benieuwd. Ze is zo gek als een deur, dus ik geloof haar gelijk als ze dat zegt.” Voor de demonstratie worden de teams uit alle landen met elkaar gemixt. Dat betekent dat onze Nederlanders morgen met hun concurrenten aan het werk gaan. Lindsay vindt het wel leuk: “Iedereen is hier eigenlijk leuk. Zelfs onze grootste concurrent, Oostenrijk. Tijdens de wedstrijd gun ik ze niets hoor, maar ze zijn heel aardig”, lacht ze. De spanning is er in ieder geval af. Voor even, want de prijsuitreiking komt steeds dichterbij. Het gevoel is goed, we ruiken het goud. Maar of we ermee naar huis gaan? Dat weten we zondagavond… Duimen Nederland!

- - -

Goede voorbereiding, 't halve werk - Lissabon dag 4

Gepost door Cindy Moerman, 10-12-2010, 8:16 uur

"Teambegeleiders en supporters Karin Jansen en Erik Pos die het team tot Lissabon hebben begeleid in hun voorbereiding zijn het erover eens dat de trainingen vooraf heel zinvol zijn geweest: “Die bus had anders echt een probleem kunnen zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de andere middelen en materialen die hier staan. We zijn vooraf naar de leveranciers van deze middelen en materialen geweest om er kennis mee te maken. Omdat er veel verschil is met de spullen die we zelf gebruiken van Wetrok van Alpheios.”

- - -

Trots en teleurstelling - Lissabon dag 3

Gepost door Cindy Moerman, 09-12-2010, 23:37 uur

"De spanning is van de gezichten af te lezen. Als om 10.00 uur de supporters om 10.00 uur binnenstromen in de evenementenhal zijn de deelnemers van EuroSkills al een uur aan de slag. Uiterst ingespannen en ondanks het vroege uur messcherp. Vanochtend om half 7 zat het stel al aan het ontbijt: een strak en vast schema waar niet van afgeweken mag worden. Om 8 uur stonden ze op de stand: klaar om te beginnen.

Kunnen wij het maken?
Vroeg of niet, de strijdvaardigheid en Hollandse aanwezigheid zit er goed in. Als Cor van der Velden zijn ‘ochtendgebed’ heeft gehouden, klinkt uit alle kelen vol overtuiging de Nederlandse yell: “Kunnen wij het maken? Nou en of!” Ook hebben alle leden van Team Nederland op hun eigen stand de Nederlandse vlag op te hangen. Tja, waar Nederlanders zijn is het feest, dat blijkt maar weer.

Vlekkeloos van start
Zoals bekend stond voor Haldun, Koen en Lindsay vanochtend de vloer op het programma. En met het euvel van het kromtrekken van gisteren in het achterhoofd is dat best even spannend. Maar de start verloopt vlekkeloos. Het team ligt op schema en houdt het hoofd koel. Koen is de rust zelve en leidt Lindsay en Haldun moeiteloos door het programma, die op hun beurt ook elkaar scherp houden. Slaat de één iets over, geeft de ander een seintje. Teamwork ten top.

Met de Finse slag
In de tussentijd is het Finse schoonmaakteam in de touringcar aan de slag. Een karwei waar ook onze Nederlandse toppers verwachten de meeste moeite mee te hebben. Het is tenslotte niet iets wat tot het standaardpakket van een schoonmaker behoort. Dat blijkt wel als we de Finnen aan de slag zien. Het team lijkt elkaar af en toe in de weg te lopen en doet er lang over om op gang te komen. Het hoeft niets te zeggen, maar uiteraard konden de supporters een glimlach niet onderdrukken.

Teleurstelling
In principe hebben de teams de tijd van 9.00 uur tot 12.00 uur. Als lunchtijd nadert is de vloer waar Lindsay en Haldun mee bezig zijn geweest echter nog niet droog. Oorzaak: de hoge luchtvochtigheid nu het de hele nacht en ochtend heeft geregend. Maar er moet nog een tweede laag was op. Wat nu? Het team zal na de lunch moeten terugkeren om de vloer alsnog af te maken. Een kleine teleurstelling is van de gezichten af te lezen. Maar chief expert Cor van der Velden stelt ze gerust: “Dit is iets waar jullie niets aan kunnen doen. Maak je niet teveel zorgen.” De vraag is of de teams die morgen met de vloer aan de slag gaan ook last hebben van die luchtvochtigheid. Want wat zou dat betekenen voor onze helden?

Concurrentie
Zodra de teams klaar zijn, mogen ze niet langer in hun ‘hal’ blijven. Dit omdat de teams elkaar eigenlijk niet in actie mogen zien. Natuurlijk blijven wij fans nog even hangen om een glimp van de concurrentie op te vangen. Het blijkt al snel dat Oostenrijk geduchte concurrent is. Volgens Cor van der Velden niet verwonderlijk: “Zowel Oostenrijk als Nederland werken al in de praktijk. De leden van de andere teams zitten nog op school.” Dat verschil is duidelijk te zien als we de Oostenrijkers bekijken als zij de touringcar onder handen nemen. Gestructureerd en vastberaden werkt het team professioneel de hele bus door. Net als Koen, Haldun en Lindsay morgen…

- - -

Het startschot - Lissabon dag 2
Gepost door Cindy Moerman, 09-12-2010, 1:16 uur

"Het officiële startschot heeft geklonken: Euroskills is begonnen! Vanavond werd het evenement met een officiële, indrukwekkende openingsceremonie geopend in evenementenhal Fiera Internacional de Lisboa. Het werd een multicultureel festijn waarin kosten noch moeite gespaard zijn om een spectaculair startsein te geven. Portugees gezang en gitaarspel gecombineerd met indrukwekkende acrobatische acts. Vervolgens namen opzwepende drumshows en swingend dansspel het publiek mee in het Portugees feestgedruis. En ook de Portugese vertolkers van Coldplay, Duffy, Madonna en Black eyed peas deden een duit in het zakje. Allemaal in aanloop naar het moment waar de landenteams al maanden naartoe leven: de presentatie van de teams. Eén voor één betraden de landen het podium om applaus in ontvangst te nemen. En het zal u niet verbazen dat Team Nederland niet van het podium was weg te slaan en van de gelegenheid gebruik maakte een flink feestje te vieren.Na het feestelijke gedeelte is het – zoals het een officieel evenement betaamt – tijd voor een serieus welkomstwoord van de organisatie. In het… jawel, Portugees. Het was ongetwijfeld een goed verhaal. En gezien de passie waarmee de heren het publiek toespraken ging het ongetwijfeld over de ongelooflijk toegevoegde waarde van vakmanschap. Alleen zeker weten, zullen we dat nooit. Gelukkig bracht de Nederlandse Jos de Goey, voorzitter bestuur European Skills Promotion Organisation (ESPO), verlichting door de deelnemers aan te spreken. De jongeren waar het allemaal om gaat. Met de woorden “It won’t be an easy ride, but you’re already a winner” liet hij de deelnemers zich nog maar eens realiseren hoe trots ze al mogen zijn op het feit dat ze hier nu staan. En zo is het!

Na afloop van de ceremonie konden de inmiddels naar Lissabon gereisde supporters – waaronder uw verslaggever – en de teamleden elkaar in de armen sluiten. Voor ons Hago-supporters een fijne verrassing omdat tot dan toe niet duidelijk was hoe vaak en wanneer we elkaar konden zien. Nog fijner was het diner dat de aanwezigen later werd voorgeschoteld.

Eerder die dag...
In de tijd dat de supporters de reis naar Lissabon maakten, stonden Haldun, Koen en Lindsay al op de vloer waar het morgen allemaal gebeurt. Kennismaken met nieuwe middelen, materialen en de ruimtes waar ze in aan de slag gaan. En die kennismaking leverde heel wat verrassingen op. Zo bleek de vloer die morgenochtend als eerste op het schema staat een heel andere dan waar in Nederland op geoefend is. Na de behandeling trok deze helemaal krom en het is nog even afwachten hoe deze opdroogt… Koen heeft er een hard hoofd in. Het maakt het allemaal wel extra spannend. Ook de ziekenhuiskamer, die vrijdag op het programma staat, blijkt wat anders dan gewend. Koen: “Het lijkt meer een hotelkamer. Er staat een tweepersoonsbed en er hangt een flatscreen.” “En dan valt het bij de schoonmaakteams nog mee. Er zijn jongens die morgen nog langs een tuincentrum moeten, omdat ze in de tuin die zij ontworpen hadden planten moeten komen die blijkbaar niet geleverd zijn. En zo missen er nog wat dingen.” Het heeft de teamleden er niet geruster op gemaakt, maar gelukkig realiseren ze zich: “Ieder team had last van het zelfde…”, zoals Koen en Lindsay in koor riepen.

Morgen om 8.00 uur worden de teams alweer verwacht in het Fiera. Welterusten…

- - -

Team Nederland zet voet op Portugese bodem
Gepost door Cindy Moerman, 07-12-2010, 22:01 uur

"Hotel is top! Zojuist lekker gegeten. Nu gaan we de tegenstanders ontmoeten." Getuige de sms van Haldun, Koen en Lindsay vermaakt ons team zich prima in Lissabon. De vlucht is op een minimale vertraging na prima verlopen. Op het vliegveld stond de bus te wachten die het team naar het 'tophotel' bracht. Nog een avondje acclimatiseren en morgen begint de bloedserieuze voorbereiding. Welterusten!

- - -

Fasten your seatbelts: Lissabon, here we come!
Gepost door Cindy Moerman, 07-12-2010, 11:06 uur

Op dit moment staan Koen, Lindsay en Haldun met nog zo’n vijftig mede-Skillsdeelnemers op Schiphol te wachten op hun vlucht. Onze drie Limburgers hebben er al een halve dag op zitten. Ondanks de aanhoudende mist en gladheid verliep de rit naar het noorden soepel.
“We waren hier als een van de eersten. We zijn inmiddels al zo’n zes uur wakker en ik heb er aardig wat koffietjes in zitten”, vertelt Koen. Het wachten was nog op een aantal deelnemers die in de file stonden, maar daarna kon er eindelijk ingecheckt worden.Het avontuur gaat beginnen. Hoewel, als het weer hen geen parten speelt. “Ik heb net even op internet gekeken en zag dat er een aantal vluchten geannuleerd is. De onze gelukkig nog niet, dus voorlopig gaat het goed.” Totdat Lindsay incheckt. De naam op haar paspoort blijkt niet overeen te komen met die op haar ticket en het ticket moet omgeboekt worden. Even zweten dus, maar uiteindelijk kan ook Lindsay mee naar Lissabon.
Het team wordt vergezeld door de Skillsmascotte, een leeuw. Of die probleemloos door de douane komt, is nog niet bekend.

Ready for take off? Om 12.50u vertrekt het vliegtuig naar de Portugese hoofdstad.
Wordt vervolgd…

- - -

Een dag voor vertrek
Gepost door Cindy Moerman, 06-12-2010, 13:37 uur

We bellen met supervisor Koen Meevissen, een dag voor vertrek naar Lissabon.

Koen, ben je in vorm?
“Ja zeker! Het begint nu echt wel te kriebelen. Ik moet nog langs twee pandjes vandaag en dan zit mijn werkdag erop. De koffer staat al zo goed als klaar. Ik ben er helemaal klaar voor.”

Hoe laat vliegen jullie?
“We vliegen om 12.50 uur, maar verzamelen al ruim van te voren op Schiphol. Dat betekent dat ik al om 5.00 uur in de auto stap om mijn teamgenoten op te halen. We wonen allemaal in Limburg, dus we carpoolen. Op Schiphol verzamelen met heel Team Nederland en gaan we met z’n allen door de douane en nemen we afscheid van de mensen die ons uitzwaaien.”

Een vroegertje voor jullie Limburgers dus. Wat gebeurt er als jullie het vliegtuig uit stappen?
“We landen rond 14.45 uur. Volgens mij gaan we daarna naar het hotel om in te checken en staat er ’s avonds een welkomstfeest en diner op de planning. Ook moeten we onze badges nog ophalen, zodat we ons kunnen legitimeren als deelnemer. En daarna kunnen we ons bed in.”

Daar zullen jullie dan vast aan toe zijn. Hoe ziet het schema er verder uit?
“Op woensdag mogen we het ‘terrein’ verkennen. We gaan de stand op waar het een dag later allemaal echt moet gaan gebeuren. Zo weet je hoe alles eruit ziet, je kunt je nog voorbereiden op onverwachte zaken en overleggen met elkaar hoe je die aan gaat pakken. Dat is wel fijn, want iedereen heeft natuurlijk in eigen land met eigen middelen geoefend. Daar werkt iedereen met dezelfde middelen en materialen. Dat kan afwijken van wat je gewend bent, maar het komt vast goed.”

Op woensdag vliegt ook de achterban van het Hago Skillsteam naar Lissabon. Rayonmanager Karin Jansen en projectmanager Erik Pos die het team tot aan Lissabon hebben begeleid. Ik vlieg als reporter mee om ‘live’ verslag uit te brengen van de gebeurtenissen. Houd de site dan ook in de gaten voor het laatste nieuws.


Uw reporter

   Cindy Moerman
Functie: communicatie & pr
Leeftijd: 26
Woonplaats: Rotterdam
Cindy reist mee met ons Skillsteam en brengt via dit blog en Twitter verslag uit vanuit Lissabon. Zij houdt u op de hoogte van de belevenissen en prestaties van het team.

Profiel teamleden

  Koen Meevissen
Functie: supervisor
Leeftijd: 24
Woonplaats: Horn

  Lindsay van der Velden
Functie: cleaner
Leeftijd: 23
Woonplaats: Nieuwstadt

  Haldun Unalan
Functie: cleaner
Leeftijd: 24
Woonplaats: Roermond